A parkolók helyére ültetnék a paradicsomot, hogy javítsák a levegő minőségét

A párizsi székhelyű NAB cég drasztikus változtatásokat kezdeményez, hogy javuljon Párizsban a levegő minősége. A természetet és az élelmiszertermelést is bevinnék a városba – ehhez pedig a meglévő parkolókat akarják átalakítani.

Az elképzelés szerint a városi embereknek is a természet felé kell mozdulniuk, ez pedig másképp nem lehetséges, csak úgy, ha csökkentik a betonfelületeket. A cég felvetése szerint a nagy bevásárlóközpontok parkolóit kellene átalakítani zöld felületté.

A kép illusztrációForrás: ulleo/Pixabay

Ehhez persze fel kell szedni a betont, ki kell cserélni a talajt, illetve fel kell építeni egy acélszerkezetet is, amely árnyékolja az alatta lévő termőterületet. Így helyet lehet teremteni a zöldségek és a gyümölcsök termeléséhez, plusz a szerkezetre és az ágyások közti utakra is napelemek kerülnének, hogy a szükséges energiát fedezzék.

A parkolók eltűntesének ötletével párhuzamosan persze felmerül a kérdés, hogy akkor hol parkolnak majd az autók. Nos: sehol, vagy majdnem sehol. Azzal, hogy a parkolókat csökkentik, együtt járna a forgalom csökkenése is, illetve meghagynának néhány parkolót, ám azok sokkal zöldebbek lennének, mint a mostaniak, és természetesen komolyan kellene fejleszteni a tömegközlekedési megoldásokat is.

Terv tehát már létezik, az átfogó szervezést igénylő ötlet azonban egyelőre valóban csak terv marad, írja a köpönyeg.hu az Inhabitat cikke alapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek