Lebontott épületek díszeit osztják szét az amszterdamiak között

  Évszázados épületdíszeket, köztük komplett oromzatokat vihetnek haza az amszterdamiak az önkormányzat egy titkos raktárából, ha hitelt érdemlően igazolni tudják, hogy a régi díszítőelemeket újra a holland nagyváros szépítésére használják fel - adja hírül az MTI. Az évtizedek során átalakított vagy lebontott középkori és 17. századi épületek díszes faragványait régi és új épületek díszítésére is fel lehet használni, az egyetlen feltétel az, hogy szebbé váljon általuk a város.

  Forrás: djedj/pixabay.com

  Az önkormányzat pénteken tette közzé az elvihető több száz épülettöredék 190 oldalas online katalógusát, melyben érték, méret és állapot szerint csoportosítva szerepelnek a kövek és faragványok.
  A régiségek teljesen ingyenesen elvihetők, de a szállítást saját költségre kell megoldani. A tárgyakra az év végéig lehet benyújtani az igényt, az elszállítás 2020 tavaszán történhet.

  A helyi hatóságok a művészeket is arra bátorítják, hogy mazsolázzanak a maradványokból és applikálják bele azokat közterületre szánt műveikbe. Az önkormányzat reméli, hogy az újra utcára kerülő régi épületdíszítő elemek segíteni jobban felidézni a hajdani aranykort.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!