Összement a világ: 100 évvel ezelőtti és mai utazási szokásokat vizsgáltak

Több szempontból is szerencséseknek mondhatják magukat a most élő generációk, és ebből az egyik az utazás. A brit Telegraph oldaláról megtudhatjuk, mekkora különbségek vannak a 100 évvel ezelőtti és a mai utak között. 

Brilliant maps, térképForrás: Amazon.com

Ma egy 17 órás utazással Ausztráliából el lehet jutni Európa szinte bármelyik nagyvárosába, de akár a legkisebb, legeldugottabb helyekre is elrepülhetünk messze lentről, és még a legkevésbé populáris tájakat is felfedezhetjük szinte bármikor, akár azonnali indulással. Szóval bolygónkon gyakorlatilag megszűntek a távolságok. 

Egy évszázaddal ezelőtt viszont egészen máshogy nézett ki a dolog. Európából kijutni legalább öt napot vett igénybe, Kaliforniába utazni két hétbe telt volna, és három héttel kellett számolnia annak, aki Közép-Európából Thaiföldre indult, nem beszélve Auszráliáról, Új-Zélandról, amihez egy hónapra volt szükség. Alaszkába vagy Bolíviába eljutni különös kihívásnak számított türelem szempontjából, hiszen negyven nap hajóútra és szárazföldi túrára volt hozzá szükség. 

térkép, 1914Forrás: John George Bartholomew/Wikipedia

Az angol Brilliant Maps: An Atlas for Curious Minds című kiadvány látványos térképet közöl minderről. A brit térképész, John George Bartholomew az 1914-es állapotok alapján, Londonból kiindulva körrel jelölte meg az öt napon belül elérhető úticélokat, az 5-10 nap alatt teljesíthető távokat, valamint a 10-20, 20-30 és a 30-40 nap alatt elérhető tájakat. Az akkori, európai vasút menetidejével kalkulált, így számolta ki például a Moszkva eléréséhez szükséges öt napot. 

Amerika keleti partjaihoz hajóval nyolc nap alatt lehetett elérni Londonból, míg Dél-Afrikához két hét kellett. Shanghaj húsz napi utazásra volt a Szuezi-csatornán át, míg Sydneyhez 34 nap kellett. Afrika belsejébe vagy az Amazonashoz negyven napra volt szükség.

Világtérképes cipőForrás: groovebags.com

Egy másik térképen, a Rome2rio weboldal alapján készült grafikán a mai állapotokat láthatjuk. Ez szintén Londonból indulva mutatja meg, hogy mennyi idő alatt juthatunk el a világ nagyvárosaiba a mintegy 3500 repülőjárat segítségével. Ebből megtudhatjuk, hogy míg egy évszázaddal ezelőtt maximum Európa határáig volt elég öt nap, ma már öt nap alatt a Földet kétszer is könnyedén körberepülhetjük. Ha ma szeretnénk igazán nagy utazást tenni, a weboldal szerint Alaszka legészakibb nemzeti parkjai vagy Szibéria lehet a legmegfelelőbb úti cél. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek