Hét éve dúló háborút nyertek az amszterdami bringások

Rendkívül fontos jogszabályt hozott Amszterdam városa: hét évnyi küzdelem után elérték a biciklisták, hogy robogóval nem lehet többé felhajtani a város kerékpárútjaira. A szabály április 8-tól lép hatályba, a megsértőinek 95 eurós (30 700 forintos) bírsággal kell számolni – írja a Telegraph.

Amszterdam egyik csatornája: nem csoda, hogy tódulnak ide a turistákForrás: Shutterstock

A fő gond, hogy tíz év alatt 24 ezerrel nőtt a mopedek száma a városban, így a mostani intézkedéstől azt remélik a városatyák, hogy évi 260-nal kevesebb lesz a baleset. Anne Knol, a jogszabályért harcoló Milieudefensie kampánymenedzsere így sóhajtott fel:

Áprilistól kezdve nem kell a robogók füstjét belélegezni Amszterdam kerékpárútjainak zömén.  

Érdemes megemlíteni, hogy a sárga rendszámos, 45 km/órás sebességre képes mopedeket már 1999-ben kitiltották a bringautakról, de a kékrendszámos, 25 km/órára képeseket csak most (ezeken még a sisak se volt kötelező). Fontos hozzátenni, hogy kutatások szerint a mopedesek 87 százaléka nem tartotta be a fenti sebességhatárokat.

Egy 2015-ös felmérés szerint a holland nagyvárosok lakosainak 56 százalékát irritálják a robogósok. Nem csoda, Hollandia lakosainak többsége biciklizik: a 17 millió lakosnak 23 millió kerékpárja van. Amszterdamban a megtett utak felét cangával teszik meg, és a biciklizésnek Magyarországon felfoghatatlan méretű (közlekedési) kultúrája van.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek