Amszterdamban már ágyadót is kell fizetnie a turistáknak

Noha Amszterdamban már is így meglehetősen magas a turistaadó, a látogatókat úgy tűnik, ez egy cseppet sem zavarja – már tavaly is 25 turista jutott egyetlen lakosra. Mivel továbbra is özönlik a nép a városba, a vezetőség húzott egy merészet, és egy újabb adónemet is kivetette az Amszterdamba látogatókra.

Amszerdam hangulatába könnyű beleszeretni, nem csoda, hogy folyamatosan érkeznek a turistákForrás: neshom/Pixabay

A városba érkező vendégeknek a szállásdíj 7 százalékának megfelelő turistaadó mellé 3 euró ágyadót kell fizetniük fejenként és éjszakánként, írja a Turizmus.com. Így évente 100 millió eurós többletbevételhez jut a város, amit a tervek szerint a történelmi városkép megőrzésére fordítanak majd; az elkövetkező években nagyságrendileg 289 millió eurót terveznek befektetni a város hídjainak, csatornáinak és parkjainak karbantartására.

Az ötlet természetesen nem mindenkinek tetszik, így például a holland szálloda- és éttermi szövetségnek sem. Nekik az a véleményük, hogy mivel az amszterdami turistaadó már amúgy is a legmagasabb Európában ebben a műfajban, ezért nem kellene tovább emelni - a vendégszeretet rovására. Úgy látják, hogy az egyre emelkedő adóknak semmi más célja nincs, mint, hogy alaposan feltöltsék a városi kasszát. Noha az adók emelkednek, a turisták folyamatosan érkeznek. Becslések szerint 2025-re már 30 millió vendéggel számolnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek