Ezt a tényezőt is vegye figyelembe, ha Szerbiába indul kirándulni

Rendkívül rossz a levegő minősége a szomszédos Szabadkán, Újvidéken, Užiceben, Pancsován és Valjevóban. Belgrád pedig a világ legszennyezettebb levegőjű városai közé tartozik.

Ha a szomszédos Szerbiában tervez kirándulni, akkor számolnia kell a légszennyezéssel, amelyet a fűtési idény kedete csak tovább fokozhat.

Szennyezett levegő fogadja a turistákat Belgrádban - illusztrációForrás: Pixabay / Készítette: volim_cipele0

A szakemberek szerint a levegő részecskeösszetétele nagyban függ az időjárási körülményektől is.  A gyenge légmozgás, az erős éjszakai lehűlés, míg napközben a megszokottnál magasabb a hőmérséklet - ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a levegő minősége romlik.

Az illetékesek szerint a városokban sokkal hatékonyabban kellene szabályozni a közlekedést, az önkormányzatoknak pedig törekedniük kellene arra, hogy csatlakozzanak a központi fűtőrendszerekhez.

A hőerőművek amelyek nem szabályozzák megfelelően a kén-dioxid- és a részecskekibocsájtást, nagyban hozzájárulnak a levegő szennyezettségéhez. A megoldás abban volna, hogy kevesebb gyenge minőségű fosszilis energiahordozót használjanak üzemanyagként, valamint fontos a helyes fűtőanyag használata is - olvasható a Pannon RTV hírportálon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek