Vadszőlővel futtatják be a buszmegállók oldalát Bécsben

Egyelőre kísérleti jelleggel próbálkoznak a busz-és villamosvárók „bezöldítésével" az osztrák fővárosban, de ha beválik, akkor egyre több helyre kerül majd ilyen megoldás

Jelenleg öt utasváró zöldült ki – a cél az, hogy is csökkentsék a hősziget-jelenséget a városban. A busz- illetve villamosváróknak nemcsak az oldalát, de a tetejét is bezöldítik, méghozzá vadszőlő segítségével.

A kép illusztrációForrás: Sztrapacska74/Pixabay

A már meglévő utasvárók hátuljához kívülről két 120 centiméter széles és 60 centiméter magas, beépített víztárolóval felszerelt virágtartót rögzítenek, amelyeket jó minőségű ültetőközeggel töltenek fel. Ezekbe jönnek az ötméteres japán vadszőlők, amelyek gyors növekedésüknek köszönhetően hamar befutják a házikók tetejét. Ez a megoldás bármilyen fajta utasvárónál alkalmazható, olvasható Bécs Város Külképviseleti Irodájának sajtóközleményében.

Az osztrák fővárosban összesen 2.200 busz- és villamosváró található. Mivel szeretnék, ha a jövőben az utasvárókat már eleve úgy terveznék, hogy alkalmasak legyenek a zöldtetős megoldásokra, ezért a Wiener Linien, vagyis a Bécsi Közlekedési Vállalat ötletpályázatot írt ki. Az építészek, kertészek és ötletgazdák 2019. október 10-ig nyújthatják be pályázatukat, a legjobb koncepcióra pedig jövőre közbeszerzési eljárást írnak ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek