Részecskegyorsítóval próbálják megfejteni Herculaneum 2000 éves titkát

Egy brit részecskegyorsító technológiája segíthet megfejteni egy 2000 éve, a Vezúv kitörésekor elszenesedett római kori papirusztekercsek tartalmát.

A Kentucky Egyetem professzora, Brent Seales vezetésével dolgozó kutatók a Diamond Light Source-hoz, a brit országos részecskegyorsító intézethez fordultak segítségért a papirusz tanulmányozásához, amely olyan "törékeny volt, mint egy lepke szárnya". Arra gondoltak, hogy a részecskegyorsító - nagy teljesítményű szkennelésre képes elektronnyalábjaival - segíthet megfejteni az évtizedek óta megoldani próbált rejtélyt, és sikerül kideríteni, hogy a párizsi Institut de France tulajdonában lévő történelmi tekercsek mit rejtenek.

HerculaneumForrás: Graham-H/Pixabay

A tekercseket 1752 és 1754 között fedezték fel Herculaneumban, a Nápolyi-öböl mellett, Dél-Olaszországban folytatott ásatáson. A leletek egy házban pihentek, amely régészek szerint Julius Caesar családjáé lehetett. A tekercsek mintegy 2000 évesek lehetnek. A kutatók azt remélik, hogy a nagyenergiájú röntgensugárzás segítségével sikerül megfejteni tartalmukat.

A régészeti talányok megoldásával foglalkozó Seales elmondta, hogy ezeket a tekercseket nem lehetett csak úgy kisimítani, mert az elszenesedés miatt olyan törékennyé váltak, hogy súlyosan károsodhatnának. A Diamond részecskegyorsító technológiája lehetővé tette, hogy a tudósok bármit tanulmányozhassanak a fosszíliáktól a vírusokig és vakcinákig. "Amikor a sugár áthalad a mintán, olyan háromdimenziós képet képes alkotni, amihez más módon nem tudnánk hozzájutni" - magyarázta Seales.

A tekercsek teljesen elszenesedtekForrás: Paz estrada - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48412441

Ellentétben Pompejivel, amelyet Kr. e. 79-ben, a Vezúv kitörésekor elárasztott a láva, Herculaneumot egy tüzes felhő borította be, amelynek hamuja mindent beterített, és érintetlenül maga alá temetett. A házak egyike, a Villa dei Papiri (Papiruszok háza) több mint 1800 szöveges tekercset tartalmazott. A hamu megőrizte őket, de a szenesedés miatt lehetetlen kigöngyölni őket. A fejlett technológia, és a Seales által kifejlesztett módszer segítségével azonban elérték, hogy "ki lehessen csomagolni" a herculaneumi papiruszt, és így megfejteni annak tartalmát.

Seales módszerével görög betűkkel írott szöveget sikerült felfedezni, vélhetően a görög epikureus filozófus, Philodémosz írását. A London melletti, didcoti részecskegyorsító segítségével nyert adatokat az amerikai egyetemen fogják elemezni, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek