Kétezer éves, papiruszra írt hitelszerződést állítottak ki a bécsi könyvtárban

Tavaly ünnepelte alapításának 650. évfordulóját az Osztrák Nemzeti Könyvtár, amely a jubileumi programkínálata mellett havonta egy különlegesen értékes darabot is kiállított. Egyebek mellett Mozart Requiemjének eredeti kéziratát és a Gutenberg Bibliát is megnézhették a látogatók. Mivel rengetegen voltak kíváncsiak az értékes darabokra, idén is folytatják a sorozatot: kéthavonta cserélődnek a különleges műtárgyak – tudtuk meg az ORF  híreiből.

Látogatók az Osztrák Nemzeti KönyvtárbanForrás: Shutterstock / Készítette: Minoli

Idén összesen hat műtárgyat állítanak ki a barokk díszteremben. Az első különlegesség Joseph Haydn „Gott erhalte" kezdetű kézirata, vagyis a "Kaiserhymne" (az Osztrák Császárság himnusza), február végéig látható. Márciustól az intézményban található legrégebbi tárgyat, egy papirusz oklevet állítanak ki, amely Krisztus után 27-ből származik. Latin irományról van szó, amely valójában egy szerződés, két római katona hitelfelvételéről szól, és Alexandriában keletkezett.

A látogatók ezután Vetsera Mária búcsúleveleit tekinthetik meg, amely azért is érdekes, mert sokáig találgatták, hogy Rudolf herceg és Vetsera Mária tényleg önkéntesen vetettek-e véget életüknek. Amikor azonban rábukkantak egy osztrák bank széfjében Vetsera Mária búcsúleveleire, fény derült az igazságra.

Az idei tárlat egyébként egy izgalmas időutazásnak is nevezhető, hiszen csaknem 2 ezer évet ölel fel a kiállítás-sorozat. Az év második felében megtekinthető lesz egy ritka, az 1600-as évekből származó térkép is, ősszel pedig Ödön von Horváth regénytervezetéből olvashatnak részleteket. Az utolsó különleges tárgy már a karácsony előtti időszakhoz kapcsolódik: egy miniatúrás imádságos könyvet választottak ki.

Minden különleges tárgyhoz kapcsolódnak előadások, de tárlatvezetéseken is részt vehetnek a látogatók, amely során szakemberektől hallhatnak érdekes történeteket. A tárlatvezetések időpontjairól az Osztrák Nemzeti Könyvtár honlapján olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek