Jövőre már nem pakolják zacskóba a szuvenírt Belgrádban

Augusztus végén döntenek a belgrádi városvezetők a műanyag szatyrok használatának betiltásáról, ami a tervek szerint 2020. január 1-től lépne érvénybe. Azaz jövőre már nem osztogathatják a zacskókat a szerb fővárosban.

Besokalltak a zacskóktól BelgrádbanForrás: Shutterstock / Készítette: ARIMAG

Az intézkedés révén Belgrád az első olyan európai városok között lesz, amelyek döntést hoztak , környezetszennyező zacskók száműzéséről.

A szerb főváros területén lévő kiskereskedelmi létesítményekben nem használhatnak tovább műanyag szatyrokat, így a boltokban és a szuvenír üzletekben sem pakolhatják zacskóba a megvásárolt portékát. A zacskókért egyébként már most is sok helyen fizetni kell, és ezáltal mintegy 60 százalékkal csökkent a műanyag szatyrok használata Belgrád területén.

Ha jövőre életbelép a környezetbarát törvény, akkor a kereskedők a nejlon- helyett papírszatyrot kínálhatnak majd. A törvényt megszegőkre pedig komoly bírságok várnak - tudtuk meg a szerbiai Magyar Szó híréből.

Szerbia mellett más országokban is indítványozzák a környezetkímélő megoldásokat: New York állam kormányzója is elrendelte a nejlonzacskók használatának tilalmát, ami azt jelenti, hogy 2020 márciusától az állam területén sem lesznek megvásárolhatók a zacskók. Ezenkívül Németországban is teljesen betiltják a kiskereskedelemben használatos műanyag zacskók forgalmazását. 

Az Európai Unió 2021-től betiltja az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak és fülpiszkálók használatát is, míg más műanyag termékeken feltüntetik a felhasználási határidőt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek