Egy nap alatt több mint tízmilliárd tonna jég olvadt el Grönlandon

  Alig néhány hónapja írtunk itt a Travelón arról, hogy újra elkezdett növekedni az a hatalmas grönlandi gleccser, amely eddig a leggyorsabb mértékben zsugorodott a Földön. A legfrissebb hírek szerint nincs okunk az örömre, ugyanis szerdán, egyetlen nap alatt (!) 10 milliárdnál is több tonna jég olvadt el Grönlandon amiatt, hogy a Föld legnagyobb szigetét is elérte az európai országokon múlt héten végigvonuló, melegrekordokat megdöntő hőhullám.

  Forrás: Kim Hansen / Wikipedia

  Az Atlanti-óceán és a Jeges-tenger között elterülő Grönland felszínének 82 százalékát jég borítja. A Dán Meteorológiai Intézet klímakutatója, Ruth Mottram szerint az olvadás szerdán már a jégfelület 56,5 százalékát érintette, ami rekordnak számít az idei évet nézve – írja az MTI.

  A szakember csütörtökre jósolta a tetőzést, mielőtt a hidegebb hőmérséklet lelassítja az olvadás ütemét. "A hosszú távú előrejelzés azonban további meleget és napos időjárást ígér Grönlandon, vagyis a jégveszteség tovább nő" – tette hozzá a kutató. Mottram szerint július utolsó napján több mint 10 milliárd tonna felszíni jég veszett oda az óceánba, ami azt jelenti, hogy a hónapban csaknem 197 milliárd tonna jég olvadt el Grönlandon.

  A kutató elmondta, hogy a grönlandi olvadási szezon kezdete, június 1-je óta 240 gigatonnányi jég olvadt el a szigeten. Összehasonlításképpen: 2012-ben összesen 290 gigatonna jég olvadt bele az óceánba az augusztus végéig tartó olvadási szezonban.

  Amerikai és dán kutatók júniusban megjelent tanulmánya szerint csak a grönlandi jégolvadás 5-33 centiméterrel fog hozzájárulni a globális tengerszint-emelkedéshez a század végéig. Ha az összes jég elolvadna Grönlandon - ami évszázadokba telne -, a világ óceánjainak felszíne 7,2 méterrel emelkedne meg. A grönlandi jégtakaró mostani erős olvadásáért ugyanaz az Észak-Afrika felől észak felé haladó forró levegő a felelős, amely múlt héten megdöntötte a melegrekordokat számos európai városban.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!