Erős viharok miatt riasztást rendeltek el Olaszországban

Negyven fokos hőséget mérnek Szardínia nyugati partvidékén, miközben az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartományban az érkező erős viharok miatt riasztást rendeltek el csütörtöktől. Az Adria-tengerparti strandok közül néhányon fürdési tilalmat rendeltek el kólibaktárium fertőzés miatt - írja az MTI.

A legnagyobb forróság jelenleg Szardínián van: a sziget nyugati partján található Oristano térségében negyven fokot, pedig ez az ottani nyitott tengerszakaszon ritkaságnak számít. Szardínián szombatig tart a hőség, amelyet gyakori bozóttüzek kísérnek. A korábban kánikulától szenvedő észak-olaszországi tartományokban visszatértek a nyári viharok és esőzések. Az északkeleti Veneto után csütörtöktől Emilia-Romagnában várnak hirtelen jégesőket. A riasztás péntek éjfélig érvényes.

A Coldiretti olasz termelői szövetség adatai szerint a nyár kezdetétől naponta 11 vihar sújtotta Olaszországot, 75 százalékkal több a tavalyi nyár ugyanezen időszakához képest. Ez jelentős károkat okozott Veneto tartományban a zöldséget termesztő melegházakban, Lombardiában pedig az állatttenyésztésben.

Rimini tengerpartjaForrás: Marcowakko / Pixabay

Az olasz közegészségügyi hatóságok csütörtökig 23 strandon rendeltek el fürdési tilalmat az adriai-parti Rimini, Riccione, Cattolica térségében. A tengervízben ugyanis kólibaktériumot találtak. A feltételezések szerint a baktériumot a heves esőzések miatt a tengerbe ömlött szennyvíz sodorta magával.

Ezek is érdekelhetnek