Vigyázzanak azok, akik most készülnek a Távol-Keletre!

A BBC összefoglaló anyagában olvasható, hogy az erősen ellenálló maláriát okozó parazita villámgyorsan átterjedt Kambodzsából Laoszba, majd Thaiföldre és Vietnamba, ahol olyan komollyá vált a helyzet, hogy a maláriás betegek egy részét már nem tudják azokkal a gyógyszerekkel kezelni, ami eddig az elsődleges választás volt.

Forrás: shutterstock.com

A maláriát általában két gyógyszerhatóanyag keverékével kezelik, amit 2008-ban vezettek be Kambodzsában. Alig telt el 5 év, és az ország nyugati részén megjelentek azok a maláriatörzsek, amelyek rezisztensek voltak mindkét összetevőre. A legfrissebb tanulmányok szerint a rezisztens malária DNS-ének töredékei, vagyis az ellenálló változat mára szinte teljes Délkelet-Ázsiában megtalálható.

A helyzet viszont nem annyira válságos, mint elsőre hangzik, ugyanis a megváltozott malária paraziták genetikai vizsgálata segít az orvosoknak, hogy egy lépéssel a betegség előtt járjanak és hatékony gyógyszerpárost tudjanak kiadni a betegeknek.

A tanulmány megnyugtató adatokat is mutat: ugyanis míg 2008-ban 262 000 maláriás megbetegedést számoltak, addig 2018-ban 36 900 esetet jegyeztek fel. Ezért a kutatók szerint bármennyire is félelmetesek ezek az új ellenálló paraziták, úgy tűnik mégsem olyan életképesek, mint elsőre mindenki gondolta. Vagyis nem okoznak majd szükségszerűen világméretű problémát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek