Csak egy emléktábla marad a felmelegedés miatt eltűnt gleccserből

Emléktábla jelzi az utókor számára azt a helyet, ahol valaha az izlandi Okjökull gleccser volt.

Ez volt ez első olyan gleccser Izlandon, ami elsőként tűnt el a globális felmelegedés miatt. A kutatók augusztusban fogják leleplezni azt a plakettet, amely az egykor 15 négyzetkilométernyi területet magába foglaló, 50 méter vastag gleccser helyén fog állni. Igaz, még van valami kis maradványa, ám a hatalmas jégtömeg már csupán egy négyzetkilométeres, vastagsága pedig csupán 15 méter. Így már nem nevezhető gleccsernek, ezért az Okjökull, helyett csupán Oknak hívják.

Nagyon gyors tempóban olvadnak a gleccserekForrás: Irena100/Pixabay

Az emléktáblán egy, a jövőnek szóló levelet lehet majd olvasni: "Az Ok az első izlandi gleccser, amely elveszítette gleccserstátuszát. A következő 200 évben várhatóan az összes gleccserünk követni fogja ezen az úton. Ez az emléktábla annak elismerése, hogy tudjuk, mi történik és mit kellene tenni. Csak ti tudjátok, hogy meg is tettük-e".

Majd a dátum, és a 415 ppm CO2 szavak állnak, amelyek a légkörben az idén májusban mért rekordértékre utalnak: a légkör szén-dioxid-koncentrációja meghaladta a 415 ppm-et (milliomod térfogatrész), írja a hvg.hu.

A Föld északi területei kétszer akkora sebességgel melegszenek fel, mint a bolygó többi része, így az idei június a valaha mért legmelegebb volt. A tudósok szerint elkerülhetetlen, hogy az északi-sarkvidéki hőmérséklet erőteljesen megemelkedjen, ami nagy valószínűséggel fordulóponthoz vezethet. A fordulópont azt jelenti, hogy a jégtakarók olvadása visszafordíthatatlanná válik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek