Védetté nyilvánították az Izlandon túrázók kedvenc gleccsertavát

  Védetté nyilvánították az Izlandon túrázók kedvenc gleccsertavát

   Björt Ólafsdóttir, izlandi környezetvédelmi miniszter kedden írta alá azt a rendeletet, amelyben a Jökulsárlón gleccserlagúnát és a környezetét természetvédelmi területté nyilvánította, és mostantól hivatalosan is a Vatnajökull Nemzeti Park részeként jegyezte be - írja az Iceland Review.

  Fotó: Molechaser / Wikipedia

   Az Izland dél-keleti részén található Jökulsárlón az egyik legnépszerűbb természeti helyszín, sokan Izland csodájaként emlegetik. A lagúna a Breiðamerkurjökull gleccser végénél alakult ki azon a részen, ahol az olvadékvíz folyóként ömlik az Atlanti-óceánba. Területe az idő során folyamatosan növekedett, ma a 18 négyzetkilométerével és 248 méteres mélységével Izland legmélyebb tavának számít. "Konkrétan drágakőként tűnik fel a szürke hegyek között az 1-es út túloldalán, és már távolról megbabonázza az embert" - fogalmaz a Check-in blog szerzője.

  Fotó: Superbass / Wikipedia

   "Mostantól, hogy a park felügyelete alá tartozik, a park vezetőségének kell gondoskodni az évente a területre érkező mintegy 700 ezer idelátogató fogadásáról, az információs központtól kezdve a higiéniai létesítmények felépítéséig" - ezt már Jón Geir Pétursson, a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Minisztérium képviselője mondta egy helyi lapnak adott interjújában, miközben hozzátette, azt sem zárja ki, hogy a közeli jövőben a gleccser-lagúnát fizetős látnivalóvá fogják alakítani.

  Januárban egyébként az izlandi kormány megvásárolta ezt a területet egy magánszemélytől, így a lagúna a környező térségével együtt köztulajdonnak számít a szigetországban.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!