A hőség miatt már olvadozik Svédország egyik legnépszerűbb turistacélpontja

Elolvasztja Svédország legmagasabb pontját, a skandináv állam északi részében lévő Kebnekaise-hegy gleccser borította déli csúcsát az északi-sarkvidéket sújtó rekordmeleg - írja az MTI a kutatók beszámolója alapján.

"Soha nem tapasztaltam még ilyen mértékű hóolvadást a déli csúcson, mint idén nyáron" - húzta alá közleményében Gunhild Ninis Rosqvist, a Stockholmi Egyetem professzora. Rosqvist, aki a Kebnekaise szomszédságában működő Tarfala kutatóállomás vezetője is egyben, évek óta méri a déli csúcs magasságának változatásait egy, a klímaváltozást tanulmányozó kutatás keretében.

A Kebnekaise egyik megmászása az 1900-as évek első felébenForrás: Nordiska Museet / Ernst Herrmann / Wikipedia

A népszerű turistacélpontnak számító Kebnekaise messze északon fekszik Svédországban és két fő csúcsa van, a délit egy gleccser borítja, amelynek magassága évszakonként változik a jégréteg vastagságának növekedése és csökkenése nyomán, az északi viszont jégmentes. Rosqvist szerint a déli csúcs négy méternyi havat veszített július 2-a és július 31-e között. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 14 centiméternyi hó olvadt el a gleccseren júliusban, miközben Svédországot rekordhőség sújtja, erdőtüzeket okozva szerte az országban, még az északi sarkkör térségében is.

Kebnekaise déli hegycsúcsaForrás: Buud / Wikipedia

"Minden nagyon gyorsan történik. Ez a forró nyár rekordmennyiségű hó- és jégveszteséget fog eredményezni a hegyekben" - mutatott rá Rosqvist. A legutóbbi méréskor a déli csúcs 2097 méter magas volt, mindössze 20 centiméterrel lekörözve a 2096,8 méteres északi csúcsot. "Az előrejelzésünk szerint augusztustól a déli csúcs alacsonyabb lesz, mint az északi" - mondta a szakember. Tavaly a két csúcs közötti különbség két méter volt. A Stockholmi Egyetem szerint a déli gleccser, amelynek magasságváltozásait 1880 óta követik figyelemmel, évente egy méternyi jeget veszített az elmúlt két évtizedben.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek