A római korból származó graffitiket szkennelnek be egy angol kőfejtőben

  A római katonák által, több mint 1800 évvel ezelőtt készített "graffitik" háromdimenziós dokumentálását kezdték meg a régészek Észak-Angliában, Hadrianus falánál.

  Az Anglia történelmi környezetének megóvásáért felelős Historic England és a Newcastle-i Egyetem régészei a cumbriai Brampton szomszédságában lévő Gelt Woods természetvédelmi terület egyik kőfejtőjét díszítő, ritka feliratok megőrzésén dolgoznak, írja az MTI.

  Hadrianus falaForrás: Furry3/Pixabay

  A helyiek által "Gelt írott sziklájaként" emlegetett feliratokról úgy tartják, hogy a római katonák hagyták hátra azokat Hadrianus falának építésekor. A falat 122-ben kezdték felépíteni Britannia provincia határára, hogy megvédjék a római légiókat a harcias kelta törzsektől. Az egyik tengerparttól a másikig húzódó kőfalról úgy vélik, hogy a Római Birodalom északi határát jelölte.

  A mostani munkálatok során a régészek a kőfejtő tetejéről leeresztett kötelek segítségével közelítik meg a római kori feliratokat, amelyeket lézerszkenneléssel fognak megörökíteni. A térbeli adatgyűjtés egyik legújabb módszere révén a szakemberek háromdimenziós digitális modelleket tudnak készíteni a kőzet felszínéről. A projekt célja, hogy megőrizzék a feliratokat azok jövőbeli tanulmányozására, és lehetővé tegyék a nagyközönség számára, hogy csaknem 40 év után, ismét közelről láthassa őket.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!