Az érintetlennek hitt földi paradicsom hívogató partja tele van szeméttel

Az Indiai-óceánban találhatóak a Kókusz-szigetek, mely 26 kisebb, patkóalakban elhelyezkedő földdarabból áll. Az Ausztráliától 2100 kilométerre északnyugatra fekvő területet eddig a földrész egyik utolsó szemétmentes helyének tartották. Most azonban kiderült, hogy mindez csak hiú ábránd.

Az óceán áramlatai őrületes mennyiségű szemetet sodortak itt a partra: körülbelül 414 millió darab műanyagot, ezen belül is nagyjából egymillió strandpapucsot, írja a Turizmus.com.

Ebben a gyönyörű, homokos partszakszban a Kókusz-szigeteken valószínűleg rengeteg szemét bújik megForrás: Bildagentur Zoonar GmbH/Shutterstock

A félelmetes mennyiség összesen 238 tonna műanyag szemetet jelent, és bár a tudósok csak becslésekre támaszkodnak, nagyon valószínű, hogy nem tévednek a nagyságrendet illetően. Úgy vélik, hogy a legtöbb szemét, a teljes mennyiség 93 százaléka, a homok alatt van, és nagyon komolyan veszélyezteti a parton élő, vagy ott költő állatokat.

Hiába van szó azonban sok-sok tonna szemétről, az eltakarítás valószínűleg sokkal nagyobb károkat okozna az élővilágban, mint, ha békén hagyják ott, ahol már van. A tudósok szeretnék felhívni a világ figyelmét a probléma nagyságára, illetve arra, hogy a műanyag szennyezést sokkal fontosabb lenne megelőzni, mint utólag megpróbálni helyreállítani a károkat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek