Tűz volt a jeruzsálemi Templom-hegy Al-Aksza mecsetében

Pár órával a Notre-Dame lángba borulását követően tűz ütött ki hétfőn este a jeruzsálemi Al-Aksza- mecsetben is, amelyet az iszlám harmadik legszentebb helyeként emlegetnek – írja a Newsweek. 

A Templom-hegy délkeleti részében, a Marvání imaház tetőszerkezetén keletkezett tüzet néhány óra alatt eloltották, a tűzben senki nem sérült meg. A WAFA Palesztin Hírügynökség arról ír, hogy a tüzet valószínűleg a környéken játszó gyerekek okozták. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Al-Aksza mecset hátulrólForrás: David Shankbone / Wikipedia

Az Al-Aksza-mecset, az iszlám harmadik legszentebb helye, Jeruzsálem történelmi óvárosának déli részén, a Templom-hegy déli oldalán, nem messze a hegy képét uraló aranykupolás Sziklamecsettől. A mecset főépülete 5000 imádkozó ember befogadására alkalmas, de az épületegyüttes egész területén százezrek is elférnek. 2003 óta már nem muszlimokat is beengednek a mecsetbe, de válságos, biztonsági szempontból veszélyes időszakokban csak bizonyos korhatár feletti muszlimok léphetnek be. 

Tavaly februárban egyébként a mecset alatt, a városfaltól tíz méterre a régészek ásatás közben bukkantak egy pecsétre, amelyet Ézsaiás prófétának tulajdonítanak, legalábbis erre utalnak a rajta szereplő korabeli héber betűkkel írt Ézsaiás (Jesajahu) és próféta (nevi) szavak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek