Burjánzó földalatti kertek márpedig léteznek

A Lowline Lab-nak nevezett projektet 2009-ben indította útjára egy elhivatott mérnök és tervezőcsapat New York városvezetésének támogatásával. A Lowline Lab kísérleti közparkját egy elhagyatott, használaton kívüli, földfelszíni metróvonal területén alakították ki. Megnyitása óta több mint 20 millió ember látogatta meg eddig. A városiak és turisták egy olyan zöld területre érkezhetnek, ha belépnek a Lowline Lab kapuján, ahol a kézzelfogható tudomány fogadja őket. Láthatják miként és milyen növények élnek meg a földfelszín alatt, a fentről összegyűjtött napfényben sütkérezve - olvasható az euronews.com oldalán.

A látogatók már a Lowline Lab-re is úgy tekintenek, mint egy sikersztorira, pedig ez még csak a kezdetForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christina Horsten

 A projekt szakemberei 2015 és 2017 között két éven át figyelték, hogy a beépíteni szándékozott világítási és szellőztetési rendszer mellett hogyan és milyen fajta növények élnek meg. Az eredmények biztatóak és pozitívak lettek.

A Lab előfutára annak az óriási, földalatti kertrendszernek, ami egész évben nyitva tartó parkokkal várná a látogatókat, mindegy, hogy fent éppen esik az eső vagy szürke borongós idő van. A világosságot a felszínről a mélybe vezető fényvezetékekkel biztosítanák, a friss levegőt pedig egy ventillációs rendszer szolgáltatná. A parkot előreláthatólag 2021-ben nyitják meg a nagyközönség előtt.

Táblácskák mutatják milyen növények érzik jól magukat a földalatti kertekbenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christina Horsten

Bár New York-ban már korábban létrehozták a High Line-t – egy zöld design parkot magasan a város nyugati része fölött, ami egy elhagyatott, két sínes magasvasút pályának adott új funkciót – mégsem a Nagy Alma az első város, ahol hasonló projekttel foglalkoznak. Korábban már itt az oldalon is írtunk a londoni földalatti kertészetről, de ezen kívül Torontóban találunk egy hatalmas földalatti plázát, Montreálban pedig a földfelszín alá építettek egy 12 négyzetkilométeres várost a városban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek