Peking feketelistára teszi a parkrongáló turistákat

Tele van Peking a napokban látogatókkal, hisz kezdődik a sírtisztítás ünnepségsorozata, ami egyfajta kínai halottak napja. A CNN most arról ír, hogy a rengeteg látogató rossz viselkedése miatt a pekingi hatóságok fontolgatják, hogy feketelistát állítanak össze azokról, akik képtelenek viselkedni.

Főleg a nagyváros parkjai sínylik meg a háromnapos Csingming Fesztivál idején idelátogató belföldi turisták özönét. Az emberek felmásznak a fákra, letépik a virágokat, tönkreteszik a növényeket, horgásznak a dísztavakban és illegálisan árulják portékájukat.

Itt jön a félelmetes rész: arcfelismerő szoftverekkel szűrik majd ki azokat a parkokból, akik a feketelistára kerültek.  

Park Pekingben.Forrás: Shutterstock/zhangyouyang

2017-ben szintén arcfelismerő rendszert vezettek be a Mennyei Templomnál, ahol a nyilvános vécében járványos méreteket öltött a vécépapírlopás. Ezért csak a szkenner használata után kapott valaki egy egység papírt, majd 9 perc után folyamodhatott új egységért. Egy látogató erről azt mondta a CNN-nek, hogy főleg az iszonyatos nyomorban felnőtt idősebb generáció emeli el a papírgurigákat, hisz ők félnek a legjobban a szegénységtől, spórolnak, ahol tudnak.

A fent említett halotti fesztivál hatalmas esemény Kínában, 112 millió ember kel útra, 10,9 százalékkal több, mint tavaly. Csak Pekingbe 700 ezren érkeznek. Ezekkel a számokkal is indokolják a feketelistákat, amik amúgy már léteznek sok helyen Kínában. Tavaly már 670 ember került fel rá, ők valamilyen légi- vagy vasúti járaton rendetlenkedtek, vagy épp nem fizették be a bírságaikat, ezért fel sem ülhetnek vonatra vagy repülőre egy évig.

Elsőre jól hangzik, hogy rendet tesznek a hatóságok digitális eszközzel az országban. Ugyanakkor az egyén szabadságjogai nagyban csorbulhatnak azáltal, ha az arcfelismerő rendszerek, a térfigyelő kamerák tömege és az egyének viselkedését értékelő pontrendszer is kiépül. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet egyenesen disztópiának nevezte az orwelli rendszert.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek