Peking új repülőtere olyan lesz, akár egy földönkívüli űrhajó

Peking új repülőtere, melynek átadását 2019 október közepére tervezik, a világ legnagyobb repülőtere lehet. Az amőba szerű, felülről hatalmas földönkívüli űrhajóra hasonlító építményt a 2016-ban, 65 éves korában elhunyt Zaha Hadid tervezte. Korábbról az ő nevéhez fűződnek a szintén Kínában található Guangzhou Operaház, a Wangjing SOHO épülete, vagy Hong Kong-ban az Innovation Torony.

Jól haladnak a munkálatokkkalForrás: AFP / Imaginechina/Pan Zhiwang

Mivel a már meglévő Pekingi nemzetközi repülőtér elérte a kiszolgáló kapacitását, ezért volt szükség az új repülőtér kiépítésére. A 44 futballpálya nagyságú terminál építkezése most jutott el arra a szintre, mikor már a magasból is látni a látványtervek általi látványt. A repülőtér az első fázisban 45 millió utas kiszolgálására van felkészülve, négy kifutópályával, 2025-re azonban bővíteni szeretné a kapacitását és  évente 75 millió utassal számol. 

Egy repülőből készült felülnézeti képForrás: AFP / Imaginechina/Hu Qingming

A terminál azonban nem csak reptér, hanem közlekedési csomópont is lesz, az utasok vasúttal, autópályán, és metróval is tovább utazhatnak majd innen. A szétterülő építmény érdekessége, hogy nagysága ellenére nem kell benne kilométereket sétálni az egyik kaputól a másikig. A tervek úgy készültek, hogy a két legtávolabbi kapu csak 600 méterre legyen egymástól.

Már félig kész a központi kupolaForrás: Zaha Hadid Architects / facebook.com

A Zaha Hadid Csoport így nyilatokozott a tervekről: "A forma kialakításának lényege az volt, hogy harmóniában és egyensúlyban legyen a kínai természeti környezettel, míg a színei és a felhasznált építőanyagok vizuális nyelvként adják vissza a kínai kultúrát."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek