Ókori kikötőre bukkantak Egyiptomban

Az Egyiptomi Antikvitás Minisztérium szakértői szerint a templomokhoz és obeliszkek építéséhez használt kövek szállítmányozása zajlott abban az egyiptomi kikötőben, amelyet a napokban fedeztek fel a régészek. A köveket a Gebel el-Silsila kőbányáiból a Nílus folyón keresztül szállíthatták. A minisztérium kedden egy Facebook-posztban jelentette be a hírt, hogy a kikötőre akkor bukkantak, amikor egy régészcsapatuk épp az Aswan közelében található Kom Ombo városának ókori romjait tárta fel – írja cikkében a CNN.

Forrás: Courtesy Ministry of Antiquities, Egyiptom

A Nílus nyugati partján megtalált kikötő hossza meghaladja a 100 métert, és körülbelül 200 méterre fekszik egy nagy kőbányától. A feltárási munkálatok során a területét megtisztították a burjánzó növényzettől, miközben olyan szerkezetekre bukkantak, amelyekkel valószínűleg a hajókat köthették össze. Gebel el-Silsila régiója ma is fontos lelőhelye az egyiptomi homokkőnek.

Az időszámításunk előtti 16. század közepe táján is használták az itt talált nyersanyagot építkezésre, vagyis már akkor, amikor a XVIII. dinasztia, egészen pontosan az ókori Egyiptom Újbirodalmának első dinasztiája uralkodni kezdett, és még a modern korban is bányászták ezt a területet – fogalmazott a CNN-nek adott interjújában Abdul Mouneim Saeed, a miniszteri tanács igazgatója, miközben hozzátette, ezeknek a köveknek köszönhető Luxorban a karnaki templomkomplexum, a thébai nekropolisz déli végében elhelyezkedő Medinet Habu hatalmas temploma, és valószínűleg a Hathor istennő tiszteletére emelt dendarai templomhoz is innen fejthették a követ.

A hatalmas kődarabok felületein szállítmányozásra utaló, vésett rajzokat találtakForrás: Courtesy Ministry of Antiquities, Egyiptom

Egyiptom az utóbbi években egymás után kápráztatja el a világot újabb és újabb, földből kiásott kincseivel, a most feltárt kikötőtől is azt remélik, hogy még több turistát vonz majd országukba.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek