Későkori szarkofágot és múmiát találtak a dél-egyiptomi Asszuánban

  A mészkőből készült szarkofágra az Aga Khan mauzóleum közelében bukkantak rá a régészek. Az ősi koporsóban talált múmia jó állapotban volt, mivel lenbe tekerték. Ahhoz viszont több idő kell, hogy kiderítsék kit rejt a szarkofág. A régészek a térségben számos későkori sírra bukkantak, amelyek falai isteneket, köztük Íziszt, Anubiszt, Hatort ábrázolják, sőt színes kőből készült szarkofágok maradványait is megtalálták a területen - írja az MTI.

  Egyiptom, Asszuán, a Philae szentély oldalfala és oszlopaiForrás: AFP/ hemis.fr/Frumm John

  A terület valószínűleg kommunális temetkezési hely lehetett egykoron, mert nagyszámú múmiát találtak, amelyeket rendszertelenül temettek el. A régészek a sírokban találtak mészkőből készült szobrot, szkarabeusz- és amulettgyűjteményt és Hórusz isten faszobrát is.

  Hajók a Nílus folyónForrás: AFP/Photononstop/J-C.&D. Pratt

  A Kairótól mintegy 900 kilométerre délre fekvő Asszuán az ókori Egyiptom déli határa volt. Már az óbirodalomban jelentős kereskedelmi központ volt, a térségben talált gránitot a Gízában lévő piramisok építéséhez használták fel.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!