Yoda és Obelix után is neveztek el frissen felfedezett rovarfajokat

Több mint száz új rovarfajt fedeztek fel egy indonéz sziget esőerdejében. A tudósok szerint a bogarak mind a Trigonopterus nemzetséghez tartoznak, vagyis az ormányosbogarak közé.

Az új fajokat főleg a Star Wars és az Asterix szereplőiről nevezték el, így kapta egy zöld fényes bogár a Yoda, egy gömbölyű pedig az Obelix nevet. Tudósokról is neveztek el néhányat: Charles Darvin mellett a DNS-kutatás úttörői, Francis Crick és James Watson is névadó lett - írta az MTI a BBC News híre alapján.

Délkelet-Ázsia esőerdeiben burjánzik az életForrás: Vichy Deal/Shutterstock

A bogarak mindössze néhány milliméter nagyságúak. A bogarakat DND-szekvenálással határozták meg, a vizsgálat szerint a Trigonopterus nemzetséghez tartoznak.Ebből a rovarcsoportból csupán egyet találtak 1885-ben Celebeszen. Az egzotikus élővilágáról híres szigetet esőerdők borítják, bár nagy részüket kivágták már. Az újabb bogárfajokat felfedező indonéz és német kutatók szerint sokkal több rovarfajt is lehet még találni a régióban.

Az új fajok felfedezése ellenére, részben az erdőirtások miatt, továbbra is csökken a rovarok száma, ami veszélyezteti a biodiverzitást. Az új kutatások szerint világszerte drámaian csökken a rovarpopulációk száma.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek