Játékos formában modelleztek egy komplett fenntartható települést

A SPACE10, az IKEA koppenhágai kutató-és dizájn laboratóriuma bemutatta a SolarVille fantázianévre hallgató tervet. A gyerekjátéknak tűnő makett egy abszolút komoly terv és javaslat, amely alapján akár egy komplett fenntartható települést is fel lehetne építeni.

A tervezés legfontosabb szempontja a fenntarthatóság volt, így a kis faházakon több helyen is felbukkannak a napelemek. A designboom szerint a több tervezőiroda által összerakott projekt akár a valóságban is működhet.

SollarVilleForrás: Irina Boersma/SPACE10

Nem szükséges minden házat fenntartható energiaforrással ellátni, egy jól szervezett elosztórendszer segítségével mindenkinek juthat elegendő energia.

A kis házikók között folyamatosan áramlik az energiaForrás: IrinaBoersma/SPACE10

A makettet egy nagy lámpával világítják meg, az energia áramlását kis led lámpákkal modellezték. Ez a vizuális elem segít abban, hogy könnyebben átlássuk az energia vándorlását a településen belül - ami egyben azt is jelenti, hogy az energiavásárlással gazdát cserélő pénz a közösségen belül marad. A tervezők szerint az ehhez hasonló mikro hálózatok egészen új lehetőségeket nyitnak a hagyományos, centralizált energiaszolgáltatással szemben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek