Játékos formában modelleztek egy komplett fenntartható települést

  A SPACE10, az IKEA koppenhágai kutató-és dizájn laboratóriuma bemutatta a SolarVille fantázianévre hallgató tervet. A gyerekjátéknak tűnő makett egy abszolút komoly terv és javaslat, amely alapján akár egy komplett fenntartható települést is fel lehetne építeni.

  A tervezés legfontosabb szempontja a fenntarthatóság volt, így a kis faházakon több helyen is felbukkannak a napelemek. A designboom szerint a több tervezőiroda által összerakott projekt akár a valóságban is működhet.

  SollarVilleForrás: Irina Boersma/SPACE10

  Nem szükséges minden házat fenntartható energiaforrással ellátni, egy jól szervezett elosztórendszer segítségével mindenkinek juthat elegendő energia.

  A kis házikók között folyamatosan áramlik az energiaForrás: IrinaBoersma/SPACE10

  A makettet egy nagy lámpával világítják meg, az energia áramlását kis led lámpákkal modellezték. Ez a vizuális elem segít abban, hogy könnyebben átlássuk az energia vándorlását a településen belül - ami egyben azt is jelenti, hogy az energiavásárlással gazdát cserélő pénz a közösségen belül marad. A tervezők szerint az ehhez hasonló mikro hálózatok egészen új lehetőségeket nyitnak a hagyományos, centralizált energiaszolgáltatással szemben.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!