Erősödnek az óceáni hullámok, a part menti lakosok kezdhetnek aggódni

    Az óceáni hullámok a klímaváltozás hatására egyre erősödnek, írja a Turizmus Online, egy, a Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmányra hivatkozva.

    A tanulmány szerint 1948 óta évente 0,41 százalékkal erősödik a hullámok ereje, és ezzel párhuzamosan emelkedik a felszíni vízhőmérséklet is. Ezt az erősödést a viharszezonokban lehet a legjobban megfigyelni, ilyen volt például a 2017-es hurrikánszezon a Karib-térségben. A szakértők szerint nem elegendő csupán a tengerszintek emelkedésével foglalkozni, mert a hullámok erejének a fokozódása is olyan kockázati tényezőt jelent, amivel a jövőben nagyon komolyan számolni kell.

    A hullámok gyönyörűek, de pusztítóak is lehetnek egybenForrás: RogerMosley/Pixabay

    Inigo J. Losada, a spanyolországi Kantábriai Egyetem kutatója úgy véli, hogy „a hullámok erejének globális változása megbízható jelzője lehet a globális felmelegedésnek, miként a szén-dioxid légköri koncentrációja, a globális tengerszint emelkedése vagy a globális földfelszíni levegőhőmérséklet változása".

    Az eredmények alapján a tudósok azt javasolják a világ vezetőinek és kormányainak, hogy a lakosság és az infrastruktúra érdekében minél hamarabb gondoskodjanak a part menti védelemről.

    Szóljon hozzá
    0 hozzászólás
    Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

    Utazzon!
    Az oldalról ajánljuk!