Erősödnek az óceáni hullámok, a part menti lakosok kezdhetnek aggódni

  Az óceáni hullámok a klímaváltozás hatására egyre erősödnek, írja a Turizmus Online, egy, a Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmányra hivatkozva.

  A tanulmány szerint 1948 óta évente 0,41 százalékkal erősödik a hullámok ereje, és ezzel párhuzamosan emelkedik a felszíni vízhőmérséklet is. Ezt az erősödést a viharszezonokban lehet a legjobban megfigyelni, ilyen volt például a 2017-es hurrikánszezon a Karib-térségben. A szakértők szerint nem elegendő csupán a tengerszintek emelkedésével foglalkozni, mert a hullámok erejének a fokozódása is olyan kockázati tényezőt jelent, amivel a jövőben nagyon komolyan számolni kell.

  A hullámok gyönyörűek, de pusztítóak is lehetnek egybenForrás: RogerMosley/Pixabay

  Inigo J. Losada, a spanyolországi Kantábriai Egyetem kutatója úgy véli, hogy „a hullámok erejének globális változása megbízható jelzője lehet a globális felmelegedésnek, miként a szén-dioxid légköri koncentrációja, a globális tengerszint emelkedése vagy a globális földfelszíni levegőhőmérséklet változása".

  Az eredmények alapján a tudósok azt javasolják a világ vezetőinek és kormányainak, hogy a lakosság és az infrastruktúra érdekében minél hamarabb gondoskodjanak a part menti védelemről.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!