Több mint száz év után új otthont kap a belgrádi múzeum

  Már évek óta tervezik, hogy egy saját épületet alakítanak ki a szerb főváros múzeumának, de eddig ez a gyakorlatban nem történt meg. 115 év után azonban most úgy fest, megkapja a múzeum a méltó otthonát. Egy régi katonai épületbe költözik, amely műemlékként áll a Resavska, a Nemanjine és a Birčaninova utca között. A tervek szerint az épület belterét teljesen felújítják és átalakítják, a homlokzat arculatát viszont meghagyják a régi pompájában, ugyanis védett műemlékről van szó.

  Festmény kiállítás a Belgrádi MúzeumbanForrás: Shutterstock / Készítette: poludziber

  Mivel ez egy 17 ezer négyzetméter alapterületű épület, mintegy 15 millió eurót költenek majd rá, hogy olyanná varázsolják, amilyet egy fővárosi múzeum megérdemel. Az első emeleten egy állandó kiállításnak adnak otthont, a második emeleten egyebek mellett műhelymunkákat és előadásokat tartanak majd, és lesz egy nagy tér a festmények, szobrok és muzeális értékű bútorok számára is.

  Az udvart is a múzeum arculatához alakítják át: itt szabadtéri kiállításokat tartanak majd, létrehoznak egy közösségi teret és egy szabadtéri amfiteátrumot is. A szerb Turistički Svet magazin szerint a múzeum új otthonát olyan sok tartalommal töltik meg, hogy a látogatók egy egész napot is eltölthetnek majd az aktuális programokkal.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!