A 700 éves londoni ceremóniát mindenki ingyen megnézheti

  Bár a legnépszerűbb turista látványosságok általában nem olcsók és emellett még hosszú sor is kígyózik előttük, vannak olyan titkos, vagy nem is annyira titkos látnivalók, amelyek teljesen ingyenesek. Mint például egy, a londoni Towerben, napszállta után lezajló sok száz éves ceremónia.

  A Forbes cikkének szerzője hosszú ideje nagy rajongója az eseménynek, amely szerinte az egyik legizgalmasabb látványosság az amúgy sem unalmas londoni kínálatban. És ami a legjobb az egészben, hogy teljesen ingyen van. A „Kulcsok Ceremóniája" minden este lezajlik, immár sok száz éve. Mivel a 14. századig visszavezethető a története, ezért nagy valószínűséggel ez a világ legrégibb katonai ceremóniája.

  A "Kulcsok Ceremóniája"Forrás: www.hrp.org.uk

  A nagy eseményt soha, semmi nem szakította meg egyetlen napra sem, ha hinni lehet a történetíróknak. Akár pestisjárvány tombolt, akár harcok dúlnak, a Tower legfőbb őre pontban 17.53 perckor, egy perccel sem előbb, vagy később, megjelenik egy lámpással a kezében, hogy éjszakára bezárja a vár kapuit. (Bár igaz, feljegyeztek egy esetet, amikor egy világháborús bombatámadás miatt fél órát kénytelen voltak csúsztatni a programon, de aznap sem hagyták el.)

  Bár a Buckingham Palota előtti őrségváltás jóval ismertebb és talán látványosabb is, mint ez, a Kulcsok Ceremóniája bizonyos szempontból élvezetesebb. Jóval kisebb tömeget vonz, akik ingyen nézhetik végig a műsort, vagyis azt, ahogy az őrök begyakorolt mozdulatokkal és minden este ugyanazokkal a mondatokkal kísérve hajtják végre a sok száz éves rituálét.

  „- Állj, ki jár itt?
  - A kulcsok!
  - Kinek a kulcsai?
  - Erzsébet királynő kulcsai.
  - Jöjjön hát, minden rendben van."

  Pontosan úgy, mintha évszázadokat utaznánk vissza az időben.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!