Százmilliót adunk a szabadkai zsinagóga felújítására

Negyven éve dolgoznak a világörökség részének számító szecessziós zsinagógán, mely a világ tíz legveszélyeztetettebb zsinagógája közé tartozik. Legutóbb a kétezres évek elején tartottak benne szertartást. Szabadka mintegy hatezer fős zsidó lakossága közül alig tértek vissza a koncentrációs táborokból, ma csupán kétszázötvenen élnek itt. Orbán Viktor százmillió forintos hozzájárulást ígért.

A magyar állam 100 millió forintig terjedő anyagi támogatást ad a szabadkai zsinagóga belső terének felújításához – mondta az MTI-nek pénteken Szabados Róbert, a szabadkai zsidó hitközség elnöke, miután megbeszéléseket folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel Szabadkán.

A magyar állam 100 millió forintig terjedő anyagi támogatást ad a zsinagóga belső terének felújításához Galéria: A magyar állam támogatja a szabadkai zsinagóga felújításátMolnár Edvárd / MTI

 Szabados elmondta, a zsinagóga külső részének felújítása folyamatban van, már csak az északi homlokzat felújítására kell anyagi támogatást szerezni.

Hozzátette: az építkezés ideje alatt az úgynevezett téli vagy kis zsinagógát használják, a vallási szertartásokon pedig a környező települések zsidó hitközségei is részt vesznek.

Orbán Viktor a tisztelet jeléül követ helyezett el a holokauszt szabadkai áldozatainak emlékművénél a zsinagóga udvarában.

A magyar szecesszió stílusában épült szabadkai zsinagógát 1902-ben adták át. Az épületet Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti műépítészek tervezték, az üvegablakok pedig Róth Miksa műhelyében készültek. Ez Európa második legnagyobb zsinagógája, csak a budapesti Dohány utcai zsinagóga előzi meg. Az 1970-es években bedőlt az egyik kupolája, és az épület majdnem összedőlt, felújítása azonban azóta is tart.

A szabadkai zsinagóga Galéria: A magyar állam támogatja a szabadkai zsinagóga felújításátMolnár Edvárd / MTI

 Az UNESCO 1989-ben javasolta, hogy nyilvánítsák az épületet a világ kulturális örökségének részéve, 1990-ben pedig bekerült Szerbia kiemelt jelentőségű műemlékei közé is. Jelenleg a világ tíz legveszélyeztetettebb zsinagógája közé tartozik, esélyesnek tartják, hogy bekerül az Europa Nostra örökségvédelmi szervezet 2014. évi 7 legveszélyeztetettebb elnevezésű programjába. A zsinagógában a legutóbb a 2000-es évek elején tartottak szertartást.

A 19. század végén, illetve a 20. század elején mintegy 3400 izraelita élt az észak-bácskai településen. A második világháború idején az akkor már 6000 főt számláló zsidóság többsége az auschwitzi koncentrációs táborba került, ahonnan kevesen tértek vissza. Ma már csupán 250-en élnek Szabadkán.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek