Annyira hideg lesz az USA-ban, hogy nem tanácsos beszélni

  A címben felcsendült jelzőben semmi túlzás nincs, alig adja vissza emberi szó azt a hideget, ami az Egyesült Államokra készül lecsapni. A sokat emlegetett polar vortex nevű légörvény olyan sarkvidéki hideget zúdít le az akadály nélküli Prérin Kanadára és az USA-ra,

  ami akár mínusz 53 Celsius-fokos hideget is eredményezhet.  

  A BBC News cikke szerint olyan hatósági intézkedéseket kellett hozni és olyan tanácsokat adni, amik erősen ritkák. Iowa államban azt tanácsolják, ha valakinek ki kell mennie a szabadba, ne vegyen nagy levegőt és ne beszéljen.

  Minneapolist se kíméli a hideghullám.Forrás: AFP/Stephen Maturen

  55 millió ember van veszélyben a hihetetlen mínuszoktól, így Wisconsin, Michigan és Illinois államokban vészhelyzetet hirdettek, sőt még délen is, Alabamában és Mississippipben is ilyesire készülnek. John Gagan, az amerikai Nemzeti Időjárási Szolgálat meteorológusa egyenesen kijelentette: a hideg levegő ilyen intenzitása generációnként egyszer fordul elő.

  Figyelmeztettek, ilyen hidegnél 10 perc kint töltött idő már fagyási sérüléseket okozhat. A leghidegebbet csütörtökre várják, előreláthatólag Chicagóban hidegebb lesz, mint az Antarktiszon. -33 fok várható, de a szél miatt -46 fokos lehet a hőérzet. Hogy a helyzet súlyosabb legyen, Wisconsinban például 60 centi havat várnak, amit ilyen hidegben már sóval se lehet olvasztani.

  Donald Trump amerikai elnök természetesen egyből megkérdőjelezte a világ tudósainak elsöprő többsége által tényként kezelt globális felmelegedést. Pedig minden mindennel összefügg: Marokkó felől meleg levegő áramlott az Északi-sarkvidékre, ez szorította délre az ottani hideget. Szóval egyes helyeken akár keményebb teleket is hozhat a felmelegedés.

  Közben érdekes dolgok történnek már most Chicagóban a hideg miatt. Embereket a vastag és drága kabátjaik miatt rabolnak ki, a színházak leértékelik a jegyeik árát, mert senki nem akar elmenni a hidegben, és a város állatkertje is bezár. Emellett több mint 1100 repülőt töröltek, iskolák és boltok ezreit zárták be, melegedőket nyitottak.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!