Ókori vízvezetéket mosott ki a homokból a spanyol tengerpartot elérő vihar

Egy első századból származó római vízvezeték maradványait fedte fel a hatalmas vihar a dél-spanyolországi Cádiz tengerpartján - olvasható az MTI hírei között.

A 130 kilométer/óra erejű szél akkora hullámokat keltett, hogy kimosták a homokot a város melletti Cortadura strandról, így bukkant elő a jelentős régészeti lelet. A vízvezeték létezéséről tudtak már a régészek, több darabja is előkerült az elmúlt években. A mostani vihar hét újabb részt juttatott belőle felszínre a tengerparti homok alól. Az eredetileg 75 kilométer hosszú római akvadukt Tempul forrásaiból szállította az ivóvizet az akkor még Gades néven ismert Cádizba.

Ez az első század végéről, vagy legkésőbb második század elejéről származó római vízvezetékrendszer a kasztíliai Segovia városában húzódikForrás: Manuel Cohen

Mintegy két méterre a vízvezeték darabjaitól előkerültek egy, a 16-17. században épített út maradványai is. Az utat 1755-ig használták, amikor is egy hatalmas szökőár elpusztította. A vihar által felszínre hozott tengerparti leletekre a rendőrség vigyáz, amíg az illetékes hatóságok eldöntik sorsát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek