Több tonna golflabdát halásztak ki középiskolások a Monterey-öböl vizéből

  Két év alatt körülbelül két és fél tonna golflabdát távolítottak el a kaliforniai Monterey-öböl vizéből – írja az MTI.

  Kaliforniai középiskolások merültek le az öbölben és találtak rá a hatalmas mennyiségű golflabdára. Szép lassan elkezdték a felszínre hozni a labdákat, melyek a három part menti golfpálya közelében potyogtak a vízbe.

  A tudósok a Pebble Beach-i golfpályán játék közben elveszített labdák számából kiszámolták, hogy csak ebben a térségben évente mintegy százezer elveszett golflabda szennyezi a környező tengeri és szárazföldi térséget.

  El se hinné az ember, hogy ezek a vízbe potyogó labdák mekkora károkat okozhatnakForrás: Pavel1964/Shutterstock

  Megvizsgálták az összegyűjtött golflabdák állapotát is. A modern golflabdák burka önthető poliuretán elasztomerből készül, belsejében szintetikus gumi van. A gyártók cink-oxidot, zink-akirlátot és benzol-peroxidot is hozzáadnak, hogy növeljék rugalmasságát és tartósságát. Ezek az anyagok mérgezők a tengeri élővilágra.

  A kihalászott golflabdák többsége alig használt volt. Találtak azonban közöttük erősen mállottakat, széttöredezetteket. A tudósok kiszámították, hogy belőlük mintegy 28 kilogrammnyi mikroműanyag erodálódott, szennyezte a környezetet. A szakemberek most önkéntes középiskolások segítségével egy olyan rendszeren dolgoznak, amellyel megelőznék a tengervizek golflabda szennyezését.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!