Szeméthullámok a Dominikai Köztársaság partjain

A helyieknek talán nem annyira meghökkentő, de a világ többi részét elborzasztja, hogy micsoda szeméthullámok ostromolják jelenleg is a Dominikai Köztársaság partjait. A gyakran előforduló felhőszakadások és viharok ide sodorják a töménytelen mennyiségű szemetet.

Már vagy egy hete tart a szűnni nem akaró munka a rengeteg tengeri szemét ellen, amit a karibi ország zafírkék tengerébe és partjára sodort egy nemrég elvonult vihar. A hatalmas szeméthullámok nagy valószínűséggel a nagy csendes-óceáni szemétszigetről sodródtak idáig a felbőszült áramlatokkal. De eddig még sosem vetettek partot emberek lakta területek környékén. Most azonban a dominikai főváros, Santo Domingo egyik népszerű strandja áldozatul esett a több tonna sodródó hulladéknak, aminek a nagy része egyszer használatos műanyag – írta a nytimes.com oldal.

A kép csak illusztrációForrás: Picture-Alliance/AFP/Bernd Wustneck

Hogy a partot minél hamarabb megtisztítsák, ezért még mindig több száz közmunkás és önkéntes dolgozik az iszapos szeméthegyek tetején. A csapatok lapátokkal, kotrószerszámokkal, hálókkal igyekeznek tisztítani a vizet, de mindig egy újabb adag érkezik.

A Reuters tudósítása szerint egy hét alatt 60 tonna szemetet gyűjtöttek össze, amely főként műanyagpalackokból és eldobható, hungarocell ételhordókból állt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek