A Trevi-kút apróján vitázik Róma és az egyház

Kitört a vihar a római városvezetés és az egyház között a Trevi-kútba dobált aprópénzek miatt. Az MTI idézi a BBC News hétfői cikkét, ami szerint évente 1,5 millió eurónyi (420 millió forint), turisták által bedobott érmét halásznak ki a kút vizéből. A pénzt hagyományosan a római katolikus egyház kapja, ami az összeget a szegények megsegítésére fordítja.

A római polgármester, Virginia Raggi azonban bejelentette, hogy változtatni akar ezen a szokáson, mivel a pénz a város egyre romló infrastruktúrájának fejlesztéséhez szükséges. Az egyház válasza szerint viszont ezzel a lépéssel a polgármester a szegényeket sújtja.

Nem sejtettük, hogy ez megtörténik, továbbra is reméljük, hogy nem ez az utolsó szó az ügyben.  

Így fogalmazott Benoni Ambarus, a Caritas segélyszervezet igazgatója az olasz püspöki konferencia lapjának, az Avvenirének. A lapban éles hangú cikk jelent meg „A legszegényebbektől veszik el a pénzt” címmel. Az Avvenire szerint a Trevi-kútból kihalászott pénz a jótékonysági szervezet költségvetésének 15 százalékát biztosította.

Évente több millió turista fordul meg, és selfizik a híres Trevi-kútnál.Forrás: Pixabay

A római városvezetés már elfogadta a változtatást, és az áprilisban hatályba lép. Az ANSA hírügynökség jelentése szerint azonban sok olasz a közösségi médián keresztül arra szólította fel a városi tanácsot, hogy vegye ismét fontolóra a döntést.

A csaknem 300 éves Trevi-kutat évente turisták milliói keresik fel. A pénzbedobós hagyomány Frank Sinatra 1954-ben forgatott romantikus filmje, a Három pénzdarab a szökőkútban nyomán vált világhírűvé. A szökőkút az 1960-ban bemutatott Édes élet című filmben is fontos szerephez jutott, amikor Anita Ekberg megmártózott a vizében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek