Harminc évig rejtett Keith Haring graffitit lepleztek le Amszterdamban

  A street art rajongói tömegestül zarándokolnak Amszterdamba, ahol váratlanul egy eddig ismeretlen Keith Haring falfestményre bukkantak.

  Június végén bukkantak arra a 12 méteres graffitire, amit Keith Haring alkotott harminc évvel ezelőtt egy amszterdami házfalra – írja a Lonely Planet News. A pop art úttörő művészének legnagyobb alkotásáról van szó. A legendás holland graffitiművész és Haring elkötelezett rajongója, Aileen Madel négyéves kitartó lobbizásának eredménye, hogy a festményt láthatóvá tették a házfalon. 

  Hal találkozik kutyával: Haring sajátos stílusában alkotott itt isForrás: AFP/Remko De Waal

  A falfestmény a Haringre sajátosan jellemző vonalas stílusban készült a Stedelijk múzeum raktárépületének falára, négy évvel a művész 1986-os halála előtt.

  A legendás művészt maga a múzeum hívta meg, hogy vászonra dolgozzon nekik, Haring azonban azt mondta, ha már ott van, szívesen hagyna valamilyen kültéri ajándékot is a városnak. Olyan helyen, ahol nem csupán a múzeum látogatói láthatják, hanem bármelyik járókelő. Ekkor ajánlotta fel neki a múzeum a raktárépület falát a célra.

  A falfestményt egészen 1989-ig látni lehetett, ekkor azonban az épületet átalakították úgy, hogy hidegen tárolandó termékek legyenek benne. A festményt ekkor eltakarták azzal a szigetelőanyaggal, mely így jobban biztosította az épület hőtartását. 

  A múlt héten leleplezett falfestményt renoválni is fogják.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!