Amszterdamnak is elege van, mármint a turistákból

Az amszterdamiak egy része kezdi megelégelni a turisták növekvő jelenlétéből fakadó kellemetlenségeket, ezért a város új vezetősége javaslatcsomagot állított össze a turizmus "megzabolázására".

A városatyák szerint a turizmus pozitív hozadékait, úgy mint a foglalkoztatottság és a város bevételeinek növekedése, egyre inkább beárnyékolják az olyan negatívumok, mint a rengeteg szemét és a zaj.

A  tervek között szerepel a sörbiciklik, a turistabuszok és -hajók megállóinak, valamint a turistákat célzó üzletek számának korlátozása (ezek már korábban is felmerültek, itt írtunk róluk), az alkoholfogyasztás betiltása a csatornákon közlekedő hajókon, a magánlakások turisztikai bérbeadásának további korlátozása – az Airbnb-s szállásokat kitiltanák a város legforgalmasabb negyedeiből és azokon kívül is korlátoznák a kiadható éjszakák számát -, és a reklámadó visszaállítása.

Amszterdam egyik csatornája: nem csoda, hogy tódulnak ide a turistákForrás: Shutterstock

A tervezett intézkedések költségesek, ezért a javaslatok között szerepel az idegenforgalmi adó növelése is.

A nagyjából 800 ezer lakosú Amszterdamban 18 millió turistára számítanak 2018-ban, ami 20 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest. A turisták jelentős részét a könnyűdrogokhoz való kényelmes hozzáférés és a vöröslámpás negyed vonzza a holland metropoliszba.

A holland kormány évek óta igyekszik a városnézés hagyományosabb módjai felé terelni az Amszterdamba érkezőket: kampányok indultak például a csatornahálózat, az Anne Frank-ház, valamint a Van Gogh és Rembrandt mesterműveivel teli múzeumok népszerűsítésére.

A helyi törvényhozás is igyekszik a maga módján hozzájárulni az arculatváltáshoz: 2008-ban a város bordélyházainak harmadát bezárták, 2011-ben pedig kezdeményezés indult az iskolák szomszédságában működő marihuánakávézók bezárásáért.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek