Totális utazásőrült volt a brit királynő

II. Erzsébet brit királynő 92 évesen már nem utazik annyit, mint hajdanán, de anno maximálisan kihasználta birodalma méreteit, erről emlékezett meg egy cikkben a brit Express. Uralkodása 66 éve alatt a királynő 120 országot keresett fel, és ő volt az első brit uralkodó, aki (1986-ban) ellátogatott Kínába, valamint (1994-ben) Oroszországba.

Hajlott kora miatt azonban már a trónörökösök, Károly és fia, Vilmos herceg látják el az utazgatási feladatokat.  

Persze nekik sem egyszerű ez. Most Charles Anson, aki a királynő sajtótikára volt a kilencvenes években, elárult pár titkot az uralkodói utazásokkal kapcsolatban. A Radio Timesnak azt nyilatkozta, szerinte Erzsébet világéletében imádott világot látni, mindig is kíváncsi volt a népekre, kultúrákra, hagyományokra.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg hazaindulnak németországi útjukról 2015-ben.Forrás: AFP/Ronny Hartmann

Sok ország nem biztonságos, de ő erre fittyet hányva lazán utazott nyitott kocsikban, hogy lássák őt az emberek. Meglepő módon például a 2011-es írországi látogatása volt rizikós, hisz az 1998-as, az északír lázongásnak véget vető nagypénteki egyezmény óta nem lépett ír földre. 1986-ban Új-Zélandon pedig tojással dobálták meg a királyságot ellenzők, amire ennyit reagált:

Jómagam jobb szeretem az új-zélandi tojásokat reggelire.  

Ennek ellenére még mindig a brit uralkodói ház egyik legnépszerűbb tagja ő világszerte. Az ő szemében azonban nem minden látogatója volt népszerű, így a volt zairei elnök, Mobutu Sese Seko sem, aki becsempészte Nagy-Britanniába kedvelt kutyáját. Amint megtudta a királynő, haragra gerjedt, és megparancsolta, nehogy beengedjék hozzá az ebet (a szigetországokban általában szigorú karanténszabályok léteznek).

Erzsébet a román diktátort, Nicolae Ceausescut se szerette, inkább bevetette magát egy bokorba, nehogy beszélnie kelljen vele, amikor a Buckingham-palotában járt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek