Összerogyhat a norvégok híres Szószék-sziklája

  Összerogyhat a norvégok híres Szószék-sziklája

  A geológus szakértők szerint összeomolhat Norvégia egyik népszerű természeti látványossága, a Preikestolen - írja a norvég The Local magazin. Az ország dél-nyugati részén található Szószék-szikla egy 25x25 méteres természetes kőképződmény, amely egy fennsíkról lóg a Lysefjord fölé 604 méteres magasságban.

  A Norvég Geológia Intézet munkatársainak májusi mérése szerint az 1930-ban talált félméteres repedés - amit 22 éven át csavarokkal tudtak stabilizálni - az utóbbi időben 2-3 millimétert tágult. Így most attól tartanak, hogy ha a szikla összeomlik, a fjord és a környező hegyek miatt az könnyen áradást is okozhat. Ezért az intézet munkatársai még tovább és még részletesebben vizsgálják a népszerű turista-látványosságot, többek között helikopterről készített nagy felbontású fotókkal és olyan korszerű módszerekkel, amelyekkel különböző szögekből is beszkennelhetik a repedést.

  Fotó: Kjwathne / Wikipedia
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!