Vestfirdir, Izland titokzatos, északi csücske

Kristálytiszta levegő, rengeteg friss halétel, barátságos, jó humorú helyi lakosok - bármilyen hihetetlen, nem egy mediterrán útról írjuk ezeket, hanem a zord időjárásáról híres Észak-Izland egy különleges szegletéről, Vestfirdirről. Ha extrém kalandra vágyik télen, vagy Izland fő turistaútvonalaktól távol eső arcát keresi nyáron, irány a tundra!

Az izlandi utazások jelentős része két típus között oszlik meg. Ha valakinek pár napja van csak a szigetországban, akkor a dél-nyugati országrészt tudja bejárni: felfedezheti a fővárost, Reykjavikot, a leghíresebb izlandi fürdőt, a Blue Lagoont, és bejárhatja a „Golden Circle"-ként emlegetett körutat. Utóbbinak része a világ első parlamentjének helyszíne, a Thingvellir Nemzeti Park, egy lélegzetelállító vízesés, a Gullfoss, egy gejzír, és sok kisebb geotermikus látványosság. A másik gyakori tipikus útra az vállalkozhat, akinek több mint egy hét áll rendelkezésére Izlandon. Ők általában az országon körbefutó 1-es számú főúton haladnak végig.

back again!!! <3 #landing at #keflavik #iceland #wizzair direct #flight #instatravel #travelgram

Marta Lehoczki (@lehoczkim) által megosztott bejegyzés,

Nos, Vestfirdir – vagy ahogy angol neve alapján a turisták leggyakrabban emlegetik Westfjords – túl távol esik mindkét úttól, így ide kevesebb turista jut el. Akinek szempont az úti cél kiválasztásánál, hogy ne tömegekkel kelljen osztoznia az élményeken Izlandon, erre induljon! De a legjobb az egészben az, hogy ez csak az elhelyezkedése miatt van így, látnivalókból és programokból télen-nyáron ugyanolyan izgalmasakat találunk, mint az ország többi részén.

Közvetlen járattal Izlandra
A Wizz Air heti két járatot üzemeltet Budapestről Keflavikra: szerdai és vasárnapi napokon, irányonként – adókat és a nem opcionális költségeket beleértve – 20 990 forintos ártól kínálnak jegyeket Izlandra.

Hatalmas vízesésekért és forró vizű forrásokért ugyan nem Vestfirdirre kell jönni, viszont itt található a sziget legtagoltabb partszakasza, nyáron itt leghosszabbak az éjszakák, télen pedig ez az egyik legjobb hely sarki fényt nézni. Itt garantáltan fehér karácsonyt ünnepelhet, sőt ha szereti a havat, fehér húsvétot, és jó eséllyel fehér pünkösdöt is. Nem túlzunk, április eleji látogatásunkkor is szakadó hóesésre ébredtünk. Ez pedig rengeteg olyan programlehetőséget kínál, amire itthon, a szinte havazás nélkül elmúló telek mellett nem is gondolhatunk.

Vestfirdirre Reykjavikból legkönnyebben a város apró, belföldi és grönlandi járatokhoz használt repülőteréről juthatunk el. Az Air Iceland jelenlegi menetrendjében napi minimum egy, reggeli járatot találunk. De több olyan nap is van, amikor délután is indítanak gépet. A legolcsóbb ár, amit egy irányra most találtunk, 72 eurós volt. A nyári időszakra biztos, hogy drágább jegyekkel kell számolni, de olyankor autóval is jóval egyszerűbb megközelíteni a fjordokat. Télen, nagy havazások alkalmával gyakoriak az útlezárások. De amikor járható minden út, hóban akkor is speciális abroncsokra van szükség ezen a vidéken.

Ísafjördur – a kereskedőváros, ami a 19. században jelentősebb volt, mint Reykjavik

 

Ísafjördur Vestfirdir legnagyobb városa, a régióban élő emberek jelentős része itt lakik. Errefelé ez sem jelent többet egy 2600 fő körüli lakosságnál. A jelenleg nyugodt, kisvárosi hangulatú település régen nyüzsgő kereskedelmi központ volt. A 19. századba még úgy lépett, hogy jelentősége jóval nagyobb volt, mint Reykjaviké.

Ennek a korszaknak az emlékeit egészen kivételes módon megőrizte a város, ahogy a korabeli pletykákat is a mai napig őrzi a közösség. Aki ezekre kíváncsi, nevezzen be egy vezetett sétára egy helyi kísérőnél!

Minket az információs iroda német származású munkatársa, Helga kísért végig a városon. Korabeli ruhát viselt, és rögtön megismerkedésünk után átváltott időutazásos szerepjátékába, ahol ő egy 19. századi, halfeldolgozásból élő helyi asszonyt alakított. Így vitt minket körbe a városon, így mesélt a kétszáz évvel korábbi szomszédok viselt dolgairól. De nem tartotta magában a 21. századi aktualitásokat sem, csak olyankor mindig jövő időben beszélt, és úgy kezdte a mondatát, hogy "majd az önök idejében..."

Egy kiadós séta a tiszta levegőn a hidegben valami jó meleg étel után kiált. Ezért Izlandon számos helyen mérnek levest ebédidőben. Általában egy vagy két fajta napi leves közül lehet választani, és amíg bírunk enni, hoznak vagy szedhetünk magunknak újabb és újabb tányérral.

Travelo tippek
Isafjördurban a Húsid nevű kávézóban garnélás-halas levestől melegedtünk át, mellé házi kenyeret kaptunk. Bátran ajánljuk. A Húsidban vendégszobákat is kínálnak. Ha belvárosi hotelben szállna inkább meg, a Hotel Isafjördurt keresse. Itt akár az izlandiak legismertebb vándormadarát, a sárgás csőrű, rajzfilmkarakterre emlékeztető lundát is megkóstolhatja vacsorára.

 

Ha a múlton merengés után egy igazán 21. századi programra váltana, kiránduljon a másoknak megközelíthetetlen gleccserekre szuperdzsippel! Nap közben természeti szépségek után indulhat velük, éjszaka pedig olyan helyekre tudják elvinni, ahol garantáltan egyedül, minden fényszennyezés nélkül élvezheti a sarki fény szépségét

 

Sudureyri – ahonnan az egyik legmenőbb technikai ruházat származik

 

Ísafjördurtól nem messze fekszik Sudureyri. A kilencvenes évekig minden télen hónapokra elzárta a hó ezt a néhány száz főt számláló kisvárost. Mikor fúrtak egy nem kevesebb, mint öt kilométeres alagutat, véletlenül forróvizes forrást is találtak, ami jóval ritkább ezen a vidéken, mint az ország geotermikusan aktív, középső részén. A turisták a környékben egyedül itt találnak természetes meleg vizes medencéket.

Sudureyri sok más szempontból is kivételezett helyzetben van azóta. De ez nem volt mindig így. A korábbi kemény halászéletet mutatja be egy lelkes helyi lakos a Fisherman túrán. A séta a városka templomától indul, betér a legnagyobb halfeldolgozóba, bemutatja a halak tartósításának hagyományos módját, miközben egyre többet tudunk meg a régi halászok életéről, és minden állomáson kóstolhatunk valami finom halas ételt.

A nálunk kevésbé ismert, de több észak-európai és amerikai nagyvárosban is boltokat üzemeltető 66North technikai ruházati márka is innen indult 1926-ban. Alapítója először Sudureyriben próbált szerencsét, de ott nem ment neki az üzlet, ezért végül Reykjavikba költözött. Ott már sikerre tudta vinni a halászoknak és munkásoknak készített kínálatát, amit vestfirdiri első boltja koordinátái után nevezett el 66Northnak.

Reykjanes – ahol megnézheti, hogyan készül a kézműves tengeri só

 

Kezdjük a legfontosabbal: bár az ország dél-nyugati csücskét szokták inkább ezen a néven emlegetni, ez egy másik Reykjanes. Fjordok közé ékelődve, a folyton haragosnak látszó tenger partján, északon. Itt nyerik ki kizárólag geotermikus engergia felhasználásval a vestfirdiri kézműves sót. Ezt a folyamatot mutatják be a Saltverknél.

Lávasó #saltverk #Reykjanes #Izland #Westfjords #InspiredbyIceland #IcelandSecret #Iceland #salt #lavasalt #mutimiteszel

Travelo.hu (@travelo.hu) által megosztott bejegyzés,

 

Ha különböző ételekhez kóstolná hozzá a Saltverk északi konyhához hangolt, ízesített sóit, akkor a közeli Heydalur étterem jó választás. A tulajdonos sokáig Reykjavikban élt, de egyre jobban beleszeretett a vestfirdiri tájba, telket vásárolt magának. Először nem tudta, hogy mihez kezdjen vele, azóta rendesen belejött. Az étterem mellett szálláshelyet is üzemeltet, izlandi lovakat tart, lovas túrákat vezet, halakat tenyészt és a tengeren halászik. De ezek mellett szívesen szakít időt arra is, hogy meséljen a környékről a vendégeinek.

További hasznos linkek:
• Még több vestfirdiri város és látnivaló: Westfjords.is (angol nyelven)
• Izland minden régiójáról infók: Visit Iceland (angol nyelven)
• Reptéri transzfer, buszus kirándulások és nagyobb társaságoknak minibusz bérlés: Grayline
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek