2019-ben újra megnyitják Palmürát a látogatók előtt

  Az egész világot sokkolta, amikor 2015-ben az iszlám állam elfoglalta Palmüra ókori romvárosát a szíria polgárháború alatt. Egyre-másra érkeztek a hírek arról, hogy a leletek mely részeit semmisítették meg teljesen: egyrészt a híres oroszlánszobrot, melyről aztán kiderült, hogy mégis megmenekült, a tetrapülonnak viszont végleg búcsút mondhattunk.

  A régészeti területen jelenleg óriási erőkkel folynak a helyreállítási munkálatok, és várhatóan 2019-ben már újra látogathatjuk Palmürát – írja a Lonely Planet. A szír polgárháború alatt az ISIS kétszer is elfoglalta a romegyüttest, de 2017 márciusa óta stabilan a szír kormány kezében van. 

  A nagy oszlopsor PalmürábanForrás: Manuel Cohen/Manuel Cohen/Manuel Cohen

  A leletek helyreállításáért az UNESCO felel, és nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy már 2019-ben újra fogadhat turistákat a hely. A restaurációs munkálatokban számos külföldi intézmény és szervezet segít és működik együtt. A szobrok nagy részét Damaszkuszba szállították például, ahol orosz szakemberek dolgoznak rajtuk.

  Hiába az optimista jövő nyári nyitás, a turisták azonban a nemzetközi helyzetre tekintettel nem fogják rögtön egymás sarkát taposni Szíriában. Jelenleg a legtöbb ország külügyminisztériuma nem javasolja az országba utazást, így hazánké sem.

  Marduk, azaz a mezopotámiai főisten szentélye, az i.e. 1. századból, PalmürábanForrás: Manuel Cohen/Manuel Cohen/Manuel Cohen

  A polgárháború most is tart, bár úgy tűnik, utolsó nagy ütközetére hamarosan sor kerül: a lázadók kezében már csak az északnyugati határ közelében elterülő Idlib városa van, a kormány pedig hamarosan össztűz alá veszi, bár folynak tárgyalások, hogy végül elkerülhessék a vérontást.

  Szíriában több fontos régészeti leletegyüttesen is folynak helyreállítási munkálatok, többek között Aleppóban, ahol az óváros harmada megsemmisült, a maradék rész pedig súlyos károkat szenvedett. 

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!