Megmenekült és újra látható Palmüra oroszlánja

Megmenekült és újra látható Palmüra oroszlánja

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt – írja az MTI.

Az oroszlánszobor a pusztítás előttFotó: Mina Bulic / Flickr.com

Az Allát ókori arab istenség templomából származó hatalmas, 3,45 méter magas és 15 tonnás mészkőszobrot, az antik Palmüra jelképét azután menekítették ki Palmürából és vitték Damaszkuszba, hogy a szíriai kormányerők orosz segítséggel 2016 márciusában visszafoglalták a várost. A támadókat cseppet sem tartotta vissza, hogy a szobor talapzatára készítői ezt írták: „Allát mindenkit megáld, aki nem ont vért e szentélyben". Az időszámítás előtti I. századi műkincset egy lengyel régészeti expedíció fedezte fel 1997-ben. Valaha Allátnak, az ókori araboknál az ég és az eső istennőjének templomában állt.

„Kivételes alkotás, nincs hozzá fogható Palmürában. Palmüra nemzetközileg ismert szimbóluma volt, a múzeum előtt állt és rajta volt minden egyes turista fotóján, aki felkereste Palmürát és a múzeumot" - mondta Bartosz Markowski lengyel régész, aki két hónapon át dolgozott a műemlék restaurálásán. Mint elmondta, a helyreállított szobor 50 százalékban eredeti.

A helyreállítást az ENSZ Nevelési, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) finanszírozta.

A monumentális alkotás egyelőre a damaszkuszi nemzeti múzeumban látható, de nem kizárt, hogy egy napon visszakerül eredeti helyére.

Palmürát a más műemlékeket is megrongáló Iszlám Állam 2016 decemberében újra elfoglalta, a város ez év márciusában nyerte vissza ismét a szabadságát. A támadók felfoghatatlan pusztítást vittek véghez, többek között egy kétezer éves templomot és két mauzóleumot is felrobbantottak, melyek a Világörökség részét képezték.

Azóta több terv is született arra, hogyan lehetne ezeket helyreállítani: az Ermitázs igazgatója például azt javasolta, hogy fotók alapján, a 3D technikát felhasználva építsék újjá őket, és Londonban a Digitális Régészeti Intézet el is készített egy, már látogatható templommásolatot, melyet New York-ban és Dubai-ban is ki fognak állítani.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek