Itt az első drónfelvétel a visszafoglalt Palmüráról

  Itt az első drónfelvétel a visszafoglalt Palmüráról

  A szíriai Palmüra kétezer éves romjai a világ legismertebb régészeti kincsei közé tartoznak. A szír kormány csapatainak a múlt héten sikerült visszafoglalniuk az ISIS-től, és a szakértők végre felmérhetik, milyen károkat okoztak a szélsőséges iszlamisták a romvárosban – írja a Travel and Leisure, és egy drónvideót is közöl a helyszínről.

  Palmüra 2008-banFotó: Von James Gordon from Los Angeles, California, USA - Palmyra, Syria, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22445791 / wikimedia

  A romváros az elmúlt három évben kétszer jutott az Iszlám állam fegyveresei kezére. Csapataik a kincsek jelentős részét elpusztították, többek között Bél templomát, és a híres római négyeskaput, a Tetrapülont is. Az amfiteátrumban is helyrehozhatatlan károkat okoztak.

  A romvárost az UNESCO 1982-ben vette fel világörökségi listájára. Az elmúlt években több civil, főként szír tudósok áldozták életüket annak, hogy kincseit megőrizzék és elrejtsék az ISIS elől.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!