Műemlékvédelmi lottót vezet be Franciaország

A francia állam szokatlan módszert talált a rossz állapotban lévő műemlékek és közterek felújítására. Lottózásra buzdítják a műemlékvédelemre érzékeny helyieket és turistákat.

Mivel több rossz állapotú és veszélyeztetett műemlék, közterület található Franciaország szerte, és nem mindegyiknek a felújítására jut elegendő pénz, ezért létrejött egy speciális szerződés Franciaország kulturális minisztere és a Műemlékvédelmi Alapítvány között. A felújításhoz szükséges erőforrások előteremtésére bevezetik a Műemlékvédelmi Lottósorsolás intézményét - írja oldalán a Francia Idegenforgalmi Hivatal.

Mont-Saint-Michel sziget és a rajta található bencés apátság 1979-ben az elsők között került fel a UNESCO Világörökségi listájára. Nyaranta gyönyörű fényáradatban is felfedezhető a vezetett esti séták alkalmávalForrás: Benh LIEU SONG / Wikipedia

A lottósorsolást az Európai Kulturális Örökség Napjainak alkalmából rendezik meg, terveik szerint legalább három éven keresztül. Az első alkalomra 2018. szeptember 14-én kerül majd sor. A francia szerencsejátékokat lebonyolító cég becslése szerint a francia állam 15-20 millió eurót is összegyűjthet a műemlék lottóval, ha megkapja a lottó adóbevételét és egyéb járulékait. A bevételt a Műemlékvédelmi Alapítvány kezeli majd, amelyet különböző vállalatok és mecénások támogatásával egészítenek ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek