Nyári Lisszabon polipsalátától jazzfesztiválig

Kortárs tánc, kézműves termékek garmadája, jazzkoncertek és világzenei fesztivál is várja az idén nyáron Lisszabonba látogatókat. Az igazán autentikus gasztro-fiesztára vágyóknak pedig mindenképpen júniusban, Santo Antonio napján, a szardínia ünnepén kell ide utazniuk!

Az elképesztő hangulatú Lisszabonnal meghittebb viszonyba kerülhetünk az óvárosban tekergő, legendás 28-as villamoson zötykölődve, a São Jorge vár faláról a panorámát kémlelve, a macskaköves utcácskák kiskocsmáiban csigát és polipsalátát habzsolva, a Bairro Alto szórakozóhelyein mulatva, az Alfama negyed egyik eldugott bárjában szívszaggató fadót hallgatva, vagy éppen jókorát csobbanva az Atlanti óceán jéghideg vizébe. A fentiekhez részletes útmutatót korábbi cikkünkben talál, melyet ide kattintva olvashat el.

A híres 28-as villamos Galéria: Nyári Lisszabon polipsalátától jazzfesztiváligWikimedia Commons

 És hogy mihez kezdjen, ha a fentiekkel végzett? Vesse bele magát a portugál főváros fantasztikus kulturális kínálatába a táncfesztiváltól a kézműves seregszemléig! Lisszabon idén nyáron különösen sok izgalmas programot kínál az ide érkezőknek. Már mutatjuk is, melyek ezek közül a kedvenceink.

Május 13. és június 8. között tartják az Alkantara Fesztivált, melyen kortárs táncelőadások és színházi produkciók mutatkoznak be. 150 művész érkezik a világ számos pontjáról, 100 előadással, kerekasztal-beszélgetéssel és workshoppal várják az érdeklődőket. A részletes időbeosztást a fesztivál honlapján lehet átböngészni.

Az Alkantara fesztiválon kortárs tánc- és színielőadásokon vehetünk részt Galéria: Nyári Lisszabon polipsalátától jazzfesztiváligSammi Landweer / Alkantara

 Júliusban rendezik meg a városban a FIA - Nemzetközi Iparművészeti Vásárt mintegy 160 portugál kézműves részvételével. Ez Európában a második, az Ibériai-félszigeten pedig a legnagyobb ilyen jellegű seregszemle. Július 6. és 14. között minden a kézműves termékekről és a portugál gasztronómia különlegességeiről fog szólni a FIL vásárközpontban. A programokról és az idejutás mikéntjéről a vásár honlapján találnak további információkat.

Lisszabonba visz a TAP
Magyarországról évente 30 ezer utast szállít Portugáliába a TAP, amely hetente nyolcszor közlekedtet közvetlen járatot Budapest és Lisszabon között. Már a fedélzeten ízelítőt adunk a portugál vendégszeretből ragyogó meleg cateringgel, kisfilmekkel. Kiemelkedően népszerű Madeira, a Zöld-foki szigetek, Marokkó és Brazília. (X)

Augusztus 1-10. között immáron 31. alkalommal lesz jazztől hangos Lisszabon: ekkor tartják ugyanis a Jazz Em Agosto fesztivált. (Programok itt.) Aki pedig a kifinomult jazz helyett vérbeli nyári fesztiválélményre vágyik az óceánparton, Lisszabon környékén azt is megkapja, ráadásul ingyen. "Egy kicsit kell utazni dél felé, Sinesre. Festíval músicas do Mundo az esemény neve, a kempingezés és a koncertek is ingyen vannak. Dübörög a világzene egy csodás kis óceánparti városkában, és még fizetnünk sem kell érte! Kihagyhatatlan!" – mesélte lelkendezve helyi emberünk, Niki. Idén a bulit július 18-26-án tartják, a fellépők listájáért ide kattintson.

A várfalról lenyűgöző a panoráma Galéria: Nyári Lisszabon polipsalátától jazzfesztiváligSean Gallup / Europress / Getty

 De garantáltan nem marad utcai parádé, kirakodóvásár, eszem-iszom és koncertek nélkül az sem, aki a fentiektől eltérő időpontban érkezik Lisszabonba. A történelmi belváros utcáin kis túlzással egész nyáron, egész éjjel és nappal tart majd a mulatság. Például júniusban, Santo Antonio napján óriási karneválba csöppenhetünk, bármerre is járjunk a városban. Az utcákon folyik a pia és mindenki friss szardíniát eszik, amit az éttermek kint sütnek az utcafronton, terjeng az ínycsiklandó illat mindenfelé – az életreszóló élmény garantált. (A további városi fiesztákról pedig ide kattintva tájékozódhat.)

Cikkünk megjelenését a TAP Portugal légitársaság támogatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek