Hatalmas kultúrnegyed épült Tuniszban

Ünnepélyes külsőségek között avatták fel szerdán Tuniszban a Kultúra Városát, ahol nemcsak a tuniszi operaház új zenekara lépett fel, de a 80 éve Tuniszban született Claudia Cardinale színésznő is díszvendég volt.

A tíz éve indított megaberuházás kortárs művészeti múzeumot, 1800 férőhelyes operát, két színházat, nemzeti filmtárat, könyvtárat és a tunéziai kulturális életet színesítő fesztiválok megrendezéséhez szükséges irodákat foglal magában - írja az MTI.

A tuniszi színház épülete még a megaberuházás előtti időbőlForrás: Leandro Neumann Ciuffo / Wikipedia

A városközpont egyik főutcáján emelt kilenc hektáros létesítmény végső költsége várhatóan 130 millió dinárt (40,5 milliárd forint) tesz ki. A Kultúra Városában balett is működik, amelynek első bemutatója áprilisban lesz. A múzeumban több mint 12 ezer műkincset mutatnak be, a régóta várt és 2017-ben felavatott nemzeti filmtár pedig a filmművészet örökségének megőrzését és bemutatását tekinti feladatának. A filmek restaurálásán és digitalizálásán túl három moziteremben vetítenek régi filmeket, a tunéziai és az európai filmművészet klasszikusait, közöttük Claudia Cardinale filmjeit. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek