Fakó menyasszonyok és haltőzsde Tunéziában

Azt hittük, egy tunéziai nyaralás csak a napozásról és a svédasztal szisztematikus lerablásáról szólhat. Mekkorát tévedtünk! Izgalmas helytörténeti múzeum, zajos haltőzsde, és a világ egyik legrégebbi zsinagógája várt Dzserba szigetén.

Láblógatós, unalmas tengerparti nyaralásra számítva szálltunk fel októberben a Tunis Air Bécs-Tunisz járatára, de az észak-afrikai ország több meglepetést is tartogatott számunkra. Ugyanis Tunézia – ahová a hírek szerint 2014. áprilisától közvetlen járattal is eljuthatunk majd Budapestről – jóval többet tud mutatni, mint amire az all inclusive turistagettó-sztereotípiák alapján számítanánk.

Csak semmi pánik: azért a medenceparton is eltölthető egy komplett vakáció! A képen a Hasdrubal Prestige Thalassa & Spa hotel medencéje látható
Galéria: Nyaralás Tunéziában
Fotó: mimi / Travelo

Persze aki arra vágyik, naphosszat süttetheti a hasát a hosszan elnyúló homokos partokon vagy a megannyi szálloda medencéinek egyikében lubickolva. De a folytonos nyüzsgésre és látnivalókra vágyó típusoknak sem kell lehúzniuk bakancslistájukról Tunéziát attól tartva, hogy halálra fogják unni magukat: egyszerűen csak jól kell megválasztaniuk a célpontot. Dzserba szigete például ideális lehet: a szép, lassan mélyülő homokos strandok mellett érdekes helytörténeti múzeumot éppúgy találunk itt, mint nyüzsgő óvárost különleges halpiaccal, vagy éppen gyönyörű ősi zsinagógát.

Hol szálljunk meg Dzserbán?

A Hasdrubal Prestige Thalassa & Spa luxushotelhez hasonló kevés akad Tunéziában (már ha akad egyáltalán). Közvetlenül a lassan mélyülő, finomhomokos tengerparton, egy hatalmas, ápolt, zöld kertben helyezkedik el. Változatos beltéri és kültéri medencék, több remek étterem, egy komplett thalasso-terápiás központ, és privát használatra kibérelhető hammamok tartoznak hozzá. Elképesztő alapterületű és berendezésű szobákban hajthatjuk álomra itt a fejünket. Ha minden igaz, mi a legegyszerűbb szobát kaptuk amikor itt jártunk, és az is körülbelül száz négyzetméteres volt, tengerre néző terasszal, gardróbszobával és a legszebb szállodai fürdőszobával, amit valaha láttunk. (Képet a galériánkban talál róla.) A szobák berendezése és a medencék környéke kifejezetten ízléses, magáról az épületről és a közösségi terekről ez kevésbé mondható el. Elég, ha annyit mondunk: a letisztult, minimalista dizájn hívei, vagy a kristálycsillár és kőoroszlán helyett egyszerűségre vágyók válasszanak inkább mást.


Például a Dar Dhiafa butikhotelt, nem messze az El Gheriba zsinagógától. Színpompás, egzotikus virágok, zegzugos összekötő folyosók, megannyi belső udvar és merülőmedence jellemzi ezt az öt, tradicionális helyi házból kialakított szállodát. A fentieknél olcsóbb megoldást keresők tegyenek egy próbát a Hotel Flamingo Beach-ben, a Tripadvisor felhasználói ezt tartják a legjobb ár-érték arányú helynek az egész szigeten. Ez egyszerű, tengerparti hotel, különösen kedves személyzettel, medencével és kellemes ellátással. Különösen azoknak ajánlott, akik nem szeretnének hatalmas hotelkomplexumban lakni.

 Sápadt menyasszonyok a Guellala múzeumban

A tunéziai emberek életével, népszokásaival a Guellala múzeumban ismerkedhetünk meg. A 2001-ben épült különleges, hófehér épületben tradicionális esküvői ruhákat csodálhatunk meg, megtudhatjuk, miért volt szokás esküvő előtt több napra bezárni a menyasszonyokat (a tisztulási szertartás részeként volt erre szükség, hogy hajukat és bőrüket ne érje napfény), de a helyi fazekasság legszebb alkotásait bemutató gyűjteményt is meg lehet itt látogatni. Aki szereti az eféle szuvenírt, egy profi kalligráfussal a nevét is felfesttetheti egy papírra. A múzeum látogatását érdemes napnyugtára időzíteni, az itteni kilátóból ugyanis feledhetetlen látványt nyújt a naplemente.

Guellala múzeum
Galéria: Nyaralás Tunéziában
Fotó: mimi / Travelo

A sziget fővárosától, Humt Szuktól pár kilométerre délnyugatra található az El Ghriba, az ország (és egyben a világ) egyik legrégebbi zsinagógája, a tunéziai zsidóság egyik legfontosabb szent helye. Az épületegyüttes egy zarándokszállásból, illetve az ortodox zsinagógából áll. Látogatáskor készüljünk fel rá, hogy a mecsetekben megszokotthoz hasonlóan a nőknek el kell takarniuk a hajukat a zsinagógába lépéskor, a cipőjétől pedig mindenkinek meg kell szabadulnia. A gyönyörűen díszített zsinagógába tényleg érdemes ellátogatni, az egyik legkülönlegesebb, amit valaha láttunk. Amit még jó tudni: a zsinagóga a 2002-es terrortámadás óta különösen védett helynek számít, belépéskor biztonsági ellenőrzésen kell átesni.

Az El Ghriba a világ egyik legrégebbi zsinagógája
Galéria: Nyaralás Tunéziában
Fotó: mimi / Travelo

A kulturális helyszínek után pedig irány shoppingolni! Humt Szuk utcáin tengeri herkentyűkre alkudozóktól hangos haltőzsdét, egzotikus fűszereket és teákat kínáló boltokat, ruhaárusokat és ékszerüzleteket is bőven találunk, alkudozni mindenhol kötelező! Idegenvezetőnktől megtudtuk, hogy a dzserbai ezüstékszerek nagyon különlegesek, és messze földön híresek. Igényes darabok reményében érdemes a nagyobb, megbízható ékszerüzleteket előnyben részesíteni a sok ázsiai gagyit árusító kis pulttal szemben. (Akik természetesen mind azt állítják, hogy eredeti ezüstöt kínálnak.)

Gasztrokalandok Tunéziában
Megéhezett a nagy alkudozásban? Ez esetben érdemes hátat fordítani az all inclusive ellátás steril svédasztalának, és ha már amúgy is a piacon vagyunk, kipróbálni a helyi ízeket! A legjobb streetfood ételekről – melyek közül nekünk a brik lett a kedvencünk – a Streetkitchen blog forgatott videót, ezt ide kattintva nézheti meg. Aki az utcai árusok kínálta falatoknál cizelláltabb fogásokra vágyik, keresse fel Humt Szuk kikötőjénél a Le Galion nevű éttermet és teaszalont. Odakint kikötőre néző, hangulatos terasz, odabent tradicionális berendezésű teázórészleg, és régi vitorláshajó-modellek várják a vendégeket. Ha már egy kikötőben ülünk, érdemes a frissen fogott tengeri herkentyűkből és finomabbnál finomabb halakból válogatni, ezekben nem csalódhatunk. Ebéd vagy vacsora után pedig sétáljunk egyet a kikötőben, és nézzük meg az itt sorakozó, különleges polipfogó cserépedényeket.

 

Barlanglakások és a végtelen Szahara

Akinek a fenti látnivalók még nem elegendők, két és fél órás autózással Matmata különleges, mai napig lakott barlanglakásait is elérheti a szigetről. Igaz, hogy már egyre kevesebben élnek így, és benyomásunk szerint ők is inkább a turisták kedvéért, a fogadtatás mindenesetre nagyon barátságos. Kóstolhatunk szuperédes mentateát (ne nyafogjunk miatta, a rengeteg sok cukorral tisztelik meg a vendéget), tradicionális, lapos helyi kenyeret mézzel, a nők pedig még a sivatagi asszonyok fekete szemsminkjét is kipróbálhatják.

Szívélyes fogadtatás Matmatában - További képeinkért kattintson bátran!
Galéria: Nyaralás Tunéziában
Fotó: mimi / Travelo

Matmatától pedig már csak három órányi autóutat kell legyűrni, hogy a hatalmas jégpályának tűnő, délibábos, kiszáradt sós tavat, a Chott el Jeridet megpillanthassuk, majd elérjük Tozeurt, a Szahara kapuját. A szaharai kirándulást mi inkább két-három naposra terveznénk Dzserbából, hogy érdemben lássunk is valamit. És bár kifejezetten kényelmetlen és meglehetősen hosszú az út a tengertől a sivatagig, Tunéziának ezt az arcát vétek lenne kihagyni. Hogy miért? Erről majd egy következő cikkünkben mesélünk.

Újságírónkat a Tunéziai Turisztikai Hivatal utaztatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek