Mit ne hagyjon ki, ha nyáron Franciaországban jár?

Még nem döntött a nyaralásról? Meglepő célpontokat mutatunk Franciaországból, ahol nem csak a Riviérából áll nyáron az élet: Avignonban több évszázadot repülhet vissza az időben, Bretagne-ban összkelta fesztivállal készülnek, Le Havre pedig ötszázadik születésnapját ünnepli. Tartson velünk!

A szakértők tanácsai ellenére az utolsó pillanatra hagyta a döntést a nyaralásról, mert bízott egy jó last minute-ajánlatban, vagy csak egyszerűen nem tud dönteni a sok csodás tengerpart közül? Cikksorozatban segítünk, hogy a legnépszerűbb európai nyaralóhelyeken milyen fesztiválok, események várják idén, így ha megtalálná a befutót, rögtön a helyet és az utazás legjobb időpontját is tudni fogja egyszerre! Sorozatunk első részében azt mutatjuk meg, hogy miért érdemes idén nyáron Franciaországba utazni.

Meglepő installáció Avignonban a fesztivál idejénFotó: Christian Hornick / Flickr.com

A Földközi-tenger partjához közel

Aki az igazi mediterrán életérzésért választja a francia partokat, nem kérdés, hogy a Riviéra közelében ver majd sátrat. Ha pedig unja már a fürdőzést, bőven válogathat kulturális fesztiválokból a környéken. Egy kisebb kirándulással Franciaország legöregebb fesztiváljai közül kettőt is rögtön kipipálhat.

Avignoni fesztivál

Avignon a szupergyors francia vonattal, a TGV-vel kevesebb mint egy óra alatt elérhető Marseilles-ből, a Földközi-tenger partjáról, de Nizzából sem több mint három óra. Csak a város látványosságai miatt is érdemes bármikor tervezni ide egy kirándulást, hiszen már a római időkben is virágzó település volt itt, ma pedig Avignon is szerepel az Unesco világörökségi listáján. De az 1947 óta minden évben megrendezett, világhíres fesztivál külön ok lehet a kultúra rajongóinak.

Avignon korhű előadóiFotó: Julien / Flickr.com

A fesztivál idejére a város történelmi emlékei a színdarabok és más performanszok részévé válnak, így sehol máshol meg nem ismételhető látvánnyal és hangulattal várják a több tízeze látogtót minden évben. Hatalmas tömegre viszont nem kell számítani, hiszen a fesztivál több héten át tart, és több helyszínen folyik, így a nézők is eloszlanak az előadások között. Idén július 6-án kezdenek, az utolsó előadás pedig július 26-án lesz. A jegyárakról és az előadásokról további információt a fesztivál angol és francia nyelven elérhető honlapján talál. (A színdarabokhoz ugyan jó, ha ért az ember franciául, de több nyelvtudást nem igénylő, például zenei előadás is szerepel a programban.)

Choregies, Franciaország legöregebb fesztiválja

Az Avignontól csak egy kőhajításnyira fekvő másik történelmi és szintén Unesco világörökségi város, Orange 1869 óta rendezi meg a Choregies fesztivált, így jelenleg a Franciaország legrégebbi fesztiválja címmel is ők büszkélkedhetnek.

Choregies-i életkép a fesztivál idejérőlFotó: Jean-Louis Zimmermann / Flickr.com

A Choregies eredetileg operafesztivál volt, de ma már egyéb zenés előadások és performanszok is helyet kapnak a programban. Idén az első előadást már júniusban megtartották, az utolsókat viszont csak augusztus elején fogják, így egész júliusban bőven talál programot, ha úgy dönt, hogy felkeresi a fesztivált. Az előadásokról és jegyárakról a rendezvény honlapján talál további részleteket.

Nizza és a dzsessz

Annak, aki ki sem tenné a lábát a Riviéráról, de valami egyedi fesztiválprogramra vágyik, Nizza kínálja a megoldást. Az 1948-ban alapított, idén július 17-21. között megrendezett dzsesszfesztivál a legnépszerűbb francia és nemzetközi sztárokat hívta meg idén is. A részletes programot egy kis muzikális nyálcsorgatás kedvéért annak is érdemes végiglapoznia, aki idén máshol nyaral. Ha szereti a fülét, lehet, hogy jövőre már Nizzával tervez.

A Masséna tér Nizzában: ennek sarkában áll a színpad, ahol a legtöbb előadást tartjákFotó: Jean-Pierre Dalbéra / Flickr.com

Észak-Franciaországban

Miközben nyáron a mediterrán térség a legnépszerűbb úti cél, akik valami hűvösebbre és rendhagyóbbra vágynak, megtalálhatják a számításukat egy észak-francia nyaralással. Szerencsére Bretagne-ban és Normandiában sincs hiány kulturális programokból a nyáron.

Összkelta fesztivál

A nyugat-breton város, Lorient fesztiválja igazi zenei csemege. Persze nem mindenki szereti a leginkább az ír step-táncosok által híressé tett zenei irányt, így érdemes jól átgondolni előre, hogy megéri-e egészen Franciaország legnyugatibb csücskéig menni érte. Vagy előre meghallgatni jó sok fellépő zenéjét, hiszen amit itthon kelta zeneként ismerünk, az is csak egy szelete valójában annak a kínálatnak, amivel Lorient-ban találkozhat a látogató.

Már hangolnak a zenészek Lorient-banFotó: Festival Interceltique Lorient / Flickr.com

Minden évben tíz napra gyűlnek itt össze a hagyományőrző kelta származású vendégek Írországból, Skóciából, a Brit-csatorna szigeteiről és Észak-Spanyolországból, hogy tradicionális és modern kelta zenéket hallgassanak, előadásokat nézzenek, és élvezzék a hihetetlenül erős kelta öntudattal rendelkező Bretagne vendégszeretetét. Idén augusztus 4-13. között tart a fesztivál, a részletes program a honlapjukon található.

A modern Le Havre 500. születésnapja

„Ha egy francia város gyönyörű városközpontját próbáljuk magunk elé képzelni, akkor jó eséllyel középkori házak, szűk utcák, időtlen idők óta működő pékségek és gótikus templomok jelennek meg képzeletünkben. Van azonban Normandiában egy máshogy gyönyörű város: Le Havre városát a II. világháborúban porig bombázták, de egységes koncepció alapján betonból építették újra. Mára Le Havre arra lett példa, hogy hogyan lehet betonból ízlésesen építkezni" – írja az idén 500 éves városról a Világörökség blog.

Le Havre képeslapszerű kikötője: ötszáz éve persze még nem betonból építkeztekFotó: Andrew Griffith / Flickr.com

Ha élőben is kíváncsi erre a különleges, észak-francia városra, akkor most kerekedjen fel, mert a jubileumi év kapcsán egy sor kiállítással, performansszal és ingyenes városi túrával várják a látogatókat. Az instagram-függők kedvence lesz például a parton elhelyezett, színes fürdőkabinokat idéző installáció. A gasztronómiai különlegességek rajongói pedig a halpiac újítását fogják imádni: a piac ugyanis grillekkel bővült ki, így helyben meg is süttethetjük magunknak, amit vásároltunk. Részletes programokat a város jubileumi weboldalán talál.

Párizs megér egy misét

Bár azt mondtuk, csak meglepő célpontokat mutatunk majd Franciaországból, azért abból indulunk ki, hogy a főváros – főleg, ha repülővel érkezik – megkerülhetetlen. A szerelem városának kevéssé ismert vagy épp most aktuális látnivalóiról írtunk ebben a cikkben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek