Továbbra is Melbourne a világ legélhetőbb városa

Továbbra is Melbourne a világ legélhetőbb városa

Az ausztrál város hetedszer végzett a londoni Economist Intelligence Unit (EIU) listájának élén, megelőzve ezzel Vancouvert, amely hatszor szerepelt eddig a rangsor elején. Budapest is előrébb lépett: Prágát, Pozsonyt és Varsót megelőzve a harminchatodik helyre került.

 

A csodás MelbourneFotó: Alan Lam / travelmag.com

A második - hajszálnyival lemaradva - Bécs lett, az osztrák fővárost pedig a változatosság kedvéért három kanadai város követi: Vancouver mellett Toronto és Calgary. Az ausztrál városok közül Adelaide és Perth is bekerült az első tízbe: előbbi holtversenyben az ötödik, utóbbi a hetedik helyen - írja az MTI. Nyolcadik az új-zélandi Auckland lett, a kilencedik pedig Finnország fővárosa, Helsinki. A tizedik helyet Hamburg érdemelte ki a világ egyik legnagyobb elemző és előrejelző intézetének szakértőitől.

A lista végén továbbra is Damaszkusz áll, amely a polgárháború 2011-es kitörése óta egyre hátrébb csúszik a rangsorban. A szíriai főváros előtt a nigériai Lagos, Líbia fővárosa, Tripoli; Banglades fővárosa, Dakka, valamint Pápua Új-Guinea fővárosa, Port Moresby szerepel az utolsó helyeken.

Budapest nagyot lépett előre, az utóbbi években ugyanis rendre az 50. hely körül szerepelt - most viszont az előkelő 36. helyet szerezte meg. A magyar főváros mellett javult például Amszterdam, Reykjavík, Szingapúr és Montevideo besorolása is.

Az EIU a stabilitás, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából pontozza a városokat, majd ezeket az értékeléseket foglalja különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő minőségi indexbe. A zéró osztályzat "elviselhetetlen", a 100-as "ideális" életkörülményeket jelöl.

A sereghajtó Damaszkusznak eszerint 30,2 pontja lett, Melbourne 97,5 pontot szerzett. Száz-száz pontot kapott az egészségügyi ellátásra, az oktatásra és az infrastruktúrára, 95,1-et a kultúrára és a környezetre, 95-öt a stabilitásra.

Az utóbbi kategóriában biztonsági kockázatokat is figyelembe vesznek, Sydney például emiatt került ki az első tízből és végzett idén a 11. helyen, pedig tavaly még a hetedik volt. Ugyanilyen okokból romlott Manchester és Stockholm besorolása is.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek