Szívhez szóló üzenetekkel a melbourne-i fákért

Szívhez szóló üzenetekkel a melbourne-i fákért

Kedves üzeneteket küldhetenek kedvenc fáiknak a melbourne-iek a városi tanács kezdeményezése nyomán, amelynek célja, hogy ráirányítsa a városlakók figyelmét a klímaváltozás hatásaira - írja az MTI.

A melbourne-i városi tanács egy interaktív térképen tüntette fel a városnak mind a 77 ezer fáját, arra buzdítva a helyieket, hogy egy-egy fának címzett e-mailben hívják fel a figyelmet az olyan problémákra, mint a növények alacsonyan lógó ágai vagy a nem megfelelő vízellátásuk. Váratlan fordulatként azonban a melbourne-iek egy része gyengéd hangnemű üzeneteket kezdett írni kedvenc fáinak.

"Kedves fa, ha te vagy az a hatalmas, kerekded, gyönyörű, mélyen meghajló példány, akkor azt hiszem, te vagy a kedvencem. Csak így tovább" - írta egy felhasználó, míg egy másik szomorúságát fejezte ki amiatt, hogy kedvence valószínűleg hamarabb fog eltávozni az élők sorából, mint ő maga.

A kedves üzenetek, amelyekre a városi tanács munkatársai válaszolnak a fák nevében, a kezdeményezők reményei szerint segítenek tudatosítani a klímaváltozás problémáját a városban, amelyet építészeti megoldásai és fasorral szegélyezett széles útjai miatt Ausztrália legeurópaibb városaként tartanak számon.

Az egyebek közt tölgyfák, szilfák és platánok alkotta melbourne-i faállomány majdnem egynegyede azonban el fog pusztulni az évtized végére, és ez az arány majdnem 40 százalékra fog növekedni 2030-ig, amiben jelentős szerepe van a közelmúlt pusztító aszályának.

"Ahogy az éghajlatunk egyre szélsőségesebbé válik, muszáj lesz olyan fákra koncentrálnunk, amelyek megfelelnek a céljainknak" - fogalmazott Arron Wood tanácstag. Mint elmondta: "jelenleg az a célunk, hogy a város faállományában az egyes fafajták aránya ne haladja meg az öt százalékot". A nemzeti tudományos ügynökség szerint Ausztráliában várhatóan több mint 5 Celsius-fokkal fog emelkedni a hőmérséklet a század végére.

A tanács évente háromezer fa ültetését tervezi annak érdekében, hogy 2040-re megduplázza a "melbourne-i erdő" méretét, ezzel 4 Celsius-fokkal lehűtve a várost.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek